Највећа “КОРОНА ПРЕВАРА” до сада: Украдено 100 милијарди долара

0

Foto: Pixabay

Скоро 100 милијарди долара украдено је из програма државне помоћи за цовид-19 који су успостављени како би се помогло компанијама и људима који су изгубили посао због пандемије, саопштила је америчка Тајна служба.

Процена је заснована на случајевима које је анализирала Тајна служба и подацима Секретаријата за рад и Администрације за мала предузећа, рекао је у интервјуу Рој Дотсон, национални координатор агенције за опоравак од превара током пандемије.

Тајна служба није у свој извештај укључила случајеве преваре услед пандемије које процесуира Секретаријат за правосуђе.



Док се отприлике три одсто од 3,4 хиљаде милијарди долара распршило, износ украден из програма бенефиција за пандемију показује да је “сама величина лонца примамљива за криминалце”, рекао је Дотсон.

Већи део тог износа потиче од превара у случају незапослености. Секретаријат за рад известио је да је око 87 милијарди накнаде за незапослене могло бити исплаћено непрописно, при чему се значајан део може приписати превари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Тајна служба је саопштила да је запленила више од 1,2 милијарде долара док је истраживала осигурање од незапослености и превару са кредитима и да је вратила више од 2,3 милијарде лажно стечених средстава радећи са финансијским партнерима и државама на поништавању трансакција.

Служба каже да има више од 900 активних кривичних истрага о преварама у вези са пандемијом, са случајевима у свакој држави, а до сада је ухапшено 100 људи.



“Привукло” организоване криминалне мреже

Секретаријат за правосуђе саопштио је прошле недеље да је његово одељење за преваре гонило преко 150 оптужених у више од 95 кривичних предмета и да је запленило више од 75 милиона долара у готовини добијеној од лажно прибављених средстава Програма за заштиту плата, као и бројне некретнине и луксузне ствари купљене од тих средстава.

Прочитајте још:  Нов поглед на ковид 19: Студија нуди објашњење зашто неки имају тежи исход болести

Један од најпознатијих програма креираних кроз Закон “керс” (ЦАРЕС) из марта 2020. године, ППП је понудио опростиве и зајмове са ниским каматама малим предузећима која се боре да измире плате и друге трошкове током затварања у вези са пандемијом.

Службе за спровођење закона на почетку пандемије фокусирале су се на преваре у вези са личном заштитном опремом, саопштила је Тајна служба.



Власти су сада дале приоритет искоришћавању помоћи у вези са пандемијом јер је федерално финансирање кроз “Керс” привукло пажњу појединаца и организованих криминалних мрежа широм света.

“Можемо ли да зауставимо превару? Хоћемо ли? Не, али мислим да дефинитивно можемо да гонимо оне који треба да буду кривично гоњени и можемо да дамо све од себе да повратимо што више лажних средстава за пандемију”, рекао је Дотсон, који је у тајној служби помоћник специјалног агента задужен за теренску канцеларију агенције у Џексонвилу, Флорида.

ЦдМ / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *