БРАЋА У СОТОНИ ЋЕ СЕ ОПЕТ СРЕСТИ … Надамо се да не у Москви. (ВИДЕО)

0

(фото:3РИМ)

Ујутру 22. децембра, пре почетка опште аудијенције, папа Фрања се састао са председавајућим Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополитом волоколамским Иларионом Алфејевом. Аудијенција је одржана у Ватиканској дворани Павла 2.

Како су рекли директор Штампарије Свете столице, Фрањо Папа и митрополит Иларион. „ Братски су разговарали о неким темама које су предмет опште забринутости у односу на које ће заједно радити на тражењу конкретних људских и духовних одговора“, – рекао је ” Радио Ватикан ” .

Фрања је током сусрета изразио захвалност на честиткама поводом његовог 85. рођендана које је митрополит Иларион пренео папи у своје лично име и од патријарха Кирила. Папа је „изразио осећања наклоности и блискости Руској цркви и њеном патријарху Кирилу , који је недавно прославио свој 75. рођендан, и са захвалношћу поменуо братски пут који смо заједно прешли и разговор који је вођен у Хавани 2016. године.



У закључку, Митрополит Иларион је папи Фрањи пренео честитку Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила и икону Богородице „Знак“. Уручујући поклон, председавајући ДЕЦР је истакао да је ова слика посебно драга Предстојању Руске Православне Цркве, будући да је у храму Петроградске богословске академије, чији је он дипломац и чији је ректор био. десет година постоји поштовани списак овог лика Пресвете Богородице.

Папа је, заузврат, „благосиљао“ Митрополита мозаиком Богородице „Сосвећење Божије“ , а такође је уручио неколико примерака папских докумената, Поруку за Светски дан мира 2022. и копију Документа о заједничко људско братство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након састанка, шеф ДЕЦР је новинарима рекао о његовим резултатима:

Прочитајте још:  Своја са својима: Ана Брнабић "захвална" Ватикану

Папа Фрања је у више наврата говорио о својој жељи да се сретне са патријархом Кирилом, укључујући и то на мојим последњим и претпоследњим сусретима са њим “, рекао је митрополит. „ Са своје стране, патријарх Кирил би желео да се састане и са папом Фрањом, јер је од претходног сусрета, који је био први, прошло више од пет година и нагомилало се много нових питања .

Митрополит је рекао и да је састанак планиран за 2022. годину.

„ Разговарали смо о конкретним датумима и конкретним местима , али још не можемо да их саопштимо , јер захтевају додатну разраду са обе стране “, рекао је председавајући посланика ДЕЦР-а.

Према његовим речима, папа и патријарх „неће говорити о неким теолошким питањима која раздвајају православне и католике, већ ће пре свега говорити о томе како хришћани могу да опстану у савременом свету, где се суочавају са прогоном, насиљем и ризиком за живот“.

В.Т./Васељенска
3 РИМ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *