Влада САД прогони научнике у име „Кинеске иницијативе”

0
кина сад

кина сад

Влада САД циља на научнике који су сарађивали или размењивали са Кином у име Кинеске иницијативе од бившег председника Доналда Трампа. У среду је професор Универзитета Харвард последњи осуђен „давања лажног сведочења властима“, али не због „шпијунаже или крађе интелектуалне својине“.

Вашингтон слаби сопствену меку и тврду моћ ширењем страха и синофобичне атмосфере у науци и академским истраживањима, а ситуација је сада изједначена горе од макартизма током хладног рата кажу стручњаци.

Ројтерс је у среду известио да је савезни суд у Бостону прогласио Чарлса Либера, познатог нано-научника и бившег председника Одељења за хемију Харварда, кривим за „кривоклетство власти, подношење лажних пореских пријава и непријављивање рачуна у кинеској банци. ”



Тужиоци су тврдили да је Либер, тражећи Нобелову награду, 2011. пристао да постане „стратешки научник“ на Технолошком универзитету Вухан у Кини и да је преко њега учествовао у кинеској кампањи запошљавања под називом Програм хиљаду талената.

Тужиоци су рекли да Кина користи програм да регрутује стране научнике да поделе своје знање са земљом. Али учешће у програму није злочин, а тужиоци кажу да је Лиебер (62) „лагао властима распитујући се о његовој умешаности“, пренео је Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лиебер је оптужен у јануару 2020. као део Кинеске иницијативе америчког Министарства правде, која је покренута под Трамповом администрацијом 2018. „да би се супротставила сумњама у кинеску економску шпијунажу и крађу научних истраживања“ усред синофобичних осећања које су распиривали конзервативни амерички политичари у САД и Бајденова администрација је наставила ову иницијативу, иако је Министарство правде саопштило да преиспитује свој приступ.

Прочитајте још:  ЦИА објавила инструкције за издају руског народа и државе: "Зашто сам се повезао са ЦИА - Због отаџбине"

 

В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *