Енергетска безбедност Србије угрожена због вештачког раста БДП

0
анархија

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Павле Грбовић изјавио је данас да је енергетска безбедност Србије угрожена “несхватљивом потребом” председника Србије Александра Вучића да на сваки могући начин утиче на “вештачко” повећање раста бруто-домаћег производа (БДП) Србије.

„Оваква неодговорност довела је до тога да Србија уместо да извози струју, данас нема довољну количину ни за сопствене потребе, да залихе квалитетног угља не постоје и да су залихе мазута и гаса на забрињавајуће ниском нивоу. Поред огромне финансијске штете која се броји у стотинама милиона евра, енергетска безбедност Србије више ће зависити од климатских услова и вишка произведене струје у Европској унији и дарежљивости Русије, него од Србије“, навео је Грбовић у писаној изјави.

Додао је да је погрешна одлука у „погледу стратегије развоја копова“, утицала је на то да се већ дуже време копа угаљ веома лошег квалитета, због чега је била неопходна и употреба огромних количина мазута како би се подигла калоријска вредност угља.


„А дошли су у ситуацију да имамо и несташицу мазута и да зависимо од тога када ће из Констанце стићи баржа од 2.000 тона. Због суманутих амбиција да се обори рекорд из 2011. године у погледу количине произведене струје и да се прикаже већи раст БДП-а од планираног месецима је копан угаљ јако лошег квалитета уз велике количине јаловине и блата, што је на крају и довело до хаварије услед које је више десетина хиљада корисника остало без струје и грејања“, нагласио је он.

Грбовић је истакао да Србија тренутно има резерве гаса довољне за ванредно снабевање десетак зимских дана и подсетио да се недавно склопљен споразум о испоруци руског гаса по повлашћеној цени не односи на ванредне испоруке које бити потребне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Познати нишки дечји кардиолог разрешен функције због иступања на друштвеним мрежама

„Како је цена гаса на међународном тржишту на историјски високом нивоу јасно је да ће штета због пражњења резерви из Банатског двора бити огромна и да ће се вероватно бројати у стотинама милиона евра“, оценио је Грбовић.

Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *