Швајцарска либерализује прописе за промену пола

0

Трансродне особе у Швајцарској ће од 1. јануара моћи легално да промене пол само посетом матичној служби, чиме ће та земља избити у први план европског покрета за родну самоидентификацију.

Увођењем нових прописа Швајцарска се придружила Ирској, Белгији, Португалу и Норвешкој, малобројној групи европских земаља које дозвољавају легалну промену пола без хормонске терапије, медицинске дијагнозе или додатних евалуација или бирократских препрека.



Према новим швајцарским прописима, сви грађани старији од 16 година који нису под законским старатељством моћи ће да промене свој пол и име пријавом матичној служби. Млађим особама и онима под заштитом одраслих биће потребна сагласност старатеља.

Између осталог, нови закон је и промена досадашње праксе којом се захтевало подношење сертификата медицинског стручњака који потврђује трансродни идентитет појединца.

Нова.рс

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *