Гаспром, Европа и нови кабинет Немачке

0

Social Democratic Party (SPD) leader and top candidate for chancellor Olaf Scholz, Mecklenburg-Western Pomerania state Prime Minister Manuela Schwesig and SPD member Franziska Giffey hold up bouquets of flowers at their party leadership meeting, one day after the German general elections, in Berlin, Germany, September 27, 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC27YP9EMGPE

Између атлантизма и државности .

Пре неколико дана приметили смо ефекат најновијих изјава нове немачке шефице дипломатије Аналене Бербок : „За неколико дана цене су скочиле на 1.500 евра, што није тако далеко од октобарског рекорда, посебно ако се има у виду да прогностичари обећавају јаки мразеви у Европи у блиској будућности” … Заиста, за неколико дана оборени су досадашњи рекорди. Цена је достигла апсолутно незамисливих 2.150 долара за 1.000 кубних метара. м гаса. Томе је олакшала порука Федералне мрежне агенције Немачке да одлука о сертификацији Северног тока 2 у првој половини 2022. неће бити донета.

Додатно узбуђење представља чињеница да је Гаспром практично обуставио испоруке гаса Немачкој преко гасовода Јамал-Европа 21-22. децембра, а за јануар је резервисао мале количине транзита овом рутом.



Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел опрезно је приметио да „многи верују“ да је одбијање Русије „да повећа извоз у Европу или напуни Гаспромова складишта средство притиска на ЕУ“ да „обезбеди лиценцу“ за Северни поток – 2 “” . А украјински „Нафтогас“ је поднео жалбу Европској комисији у којој је тражио да обавеже Гаспром да путем електронске платформе стави на продају значајне количине гаса за испоруку на украјинско-руску границу.

То су били чисто политички демарши – Европска комисија нема средстава да обавеже Гаспром на било шта. Постоје само чврсти уговори, које, као што је више пута примећено, Гаспром савесно испуњава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гаспром максимално пуни сопствене цеви – Северни ток и Турски ток. Украјински гасовод носи онолико гаса колико захтева транзитни уговор. Али Пољска је још 2020. године одбила да потпише уговор о транзиту са Гаспромом преко гасовода Јамал-Европа. Сада Варшава ставља своје објекте на аукције; природно, Газпром их користи на бази остатака.

Прочитајте још:  В. Димитријевић: Отворено писмо Р. Дмитровићу или спречите спорни закон

Да ли ће се испоручити додатне количине за продају на спот платформама је питање комерцијалне одрживости. Која је поента Гаспрому да повећава ове количине ако би то довело до пада цена?

Наравно, када постоје права партнерства, могући су и пријатељски кораци, чак и на уштрб тренутне користи, али земље ЕУ последњих година нису показале ништа тако у својој политици према Русији. Европљани су били ти који су иницирали ревизију постојећих правила игре на тржишту гаса, смањење обима дугорочних уговора у корист спот куповине и везивање цена у дугорочним уговорима за спот. Сада убиру плодове.

Истовремено, нико у Европи не полаже претензије на САД, за чије се интересе преобликује европско тржиште гаса, иако је амерички ЛНГ преусмерен на скупље азијско тржиште. Најновија вест да су транспортери ЛНГ-а који иду ка Азији нагло променили курс у вези са наглим поскупљењем у Европи испоставили су се „много претераном“. Према навигационим сајтовима, реч је о само два-три носача метана. Чињеница је да азијски потрошачи више воле да потпишу дугорочне уговоре о снабдевању гасом повезаним са нафтом. Односно, Азија се осигурала од онога са чиме се Европа суочила ове године – од изласка ЛНГ-а са спот тржишта, изазивања дефицита и раста цена. Према томе, танкери су могли бити распоређени само са ЛНГ-ом који се превозио за продају на спот тржишту.

Како се не присетити да су промене на европском тржишту гаса покренуле државе (Пољска итд.) и бриселски званичници оријентисани на Вашингтон. Лобирање иностраних добављача гаса било је скривено иза фраза о конкуренцији. Они сада имају слободу да бирају међу најпрофитабилнијим купцима, а Европа је губитник.

Прочитајте још:  Социјализам, капитализам и трећи пут у античкој Кини

Аналена Бербок такође припада пажње вредним „евроатлантистима”, чије су изјаве дале подстицај тренутној спирали енергетске кризе у Европи. Првих дана свог мандата развила је бурну активност. „Фаза загревања је отказана. Аналена Бербок је радила као шефица Министарства спољних послова само недељу дана, али је већ успела да пропутује Европу… Програм је густ, предаха готово да нема. Као тест да аутомобил убрза од нуле до стотине километара на сат “, пише немачко издање Т-Онлине .

А разлика у позицијама међу чланицама нове немачке коалиције одмах се дала на вид. Канцелар Олаф Шолц је, да би донекле дезавуисао Бербокове изјаве, морао да каже да је сертификација оператера СП-2 административно-правно питање и да нема никакве везе са политиком.

Међутим, контрадикције су се појавиле не само по питању гасовода. Шолц је подржао став Макрона који је позвао да се не политизују Олимпијске игре у Пекингу. Бербоцк је истакао да ће представници немачке владе боље бити искључено “клоне Олимпијади у Пекингу . ” Лидер посланичке групе СПД Ролф Мутених већ је морао да да изјаву која је изазвала гнев Зелених да ће спољну политику контролисати канцеларка.

Контрадикције између коалиционих партнера су се осетиле и брзо су избиле. У овој фази, контрадикције су пригушене. Бербоцк сигурни да је она и Сцхолз, “имају заједнички став” на СП-2, иако пре него што “су различите ставове о овом питању . ” „Али и канцелар и ја смо сада јасно ставили до знања да процес сертификације треба да се заснива на европском законодавству “, рекао је Бербок.

Као доказ извесне „исправке“ треба сматрати и следеће речи: „ Иако је ситуација на украјинско-руској граници сада критична, Русија је део европског дома. Европу не чини само ЕУ, већ и Савет Европе, који обухвата 47 земаља, укључујући и Русију. Зато морамо учинити све да спречимо нови оружани сукоб. Не кривити, не нападати другу страну повишеним гласом, већ описати свет какав јесте и поступати на основу тога . ”

Прочитајте још:  Турска тражила попуст на руски гас од Гаспрома

Скреће се пажња на активирање фракције „Атлантик” у оквиру СПД. Шеф спољнополитичког одбора Бундестага Михаел Рот, који представља ову странку, назвао је руски гасовод пројектом у којем „удележбу играју политички мотиви и фактори“, заправо, не слажући се са канцеларком.

Енергетска криза, која је осетљива за све Немце (до сада на нивоу цена гаса и струје), постаје први тест снаге за нову немачку владу, способност да води политику у интересу Немачке, а не „ засновано на вредностима“, како је наведено у коалиционом споразуму на инсистирање „зелених“. Ипак, инерција предизборне кампање је велика. Да ли ће немачки министар спољних послова моћи да стане или ће опет промашити ?

Антон Каневски/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *