Сој вируса Омикрон и шкотска статистика

0

(фото:ФСК.РУ)

Према јавном здравству Шкотске

У неким земљама – Сједињеним Државама, Европској унији, Великој Британији, Аустралији – последице вакцинације против КОВИД-19 се евидентирају, а одговарајуће информације су јавно доступне.
Чини се да је УК најдетаљнији од свих система за праћење негативних ефеката вакцина. Сваке недеље Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства (УКХСА) објављује статистички преглед извештаја о надзору вакцине против КОВИД-19.

Велика Британија је раније од других земаља организовала идентификацију нуспојава (негативних) последица употребе лекова након њихове регистрације и уласка на тржиште. Од 1964. године тамо ради систем под називом Иеллов Цард Репортинг . Жути картон је посебан светло жути образац за обавештење који се захтева да се попуни и пошаље поштом националној регулаторној агенцији за лекове и здравствене производе (МХРА)у случају „нуспојава“. На основу информација прикупљених путем система жутих картона, Министарство здравља Уједињеног Краљевства, Национална здравствена служба, МХПРА, УКХСА и друга владина одељења припремају аналитичке материјале и редовне извештаје.



Поред извештавања широм Уједињеног Краљевства, постоји и засебно извештавање за Енглеску, Шкотску, Велс и Северну Ирску, где постоје неке специфичности које нису видљиве у целокупном извештавању у УК. Предлажем да се размотри последњи недељник „Статистички извештај Ковид-19” (Ковид-19 Статистицал Репорт) Шкотланд Публик Хеалтх Сервис , објављен 15. децембра.

Извештај садржи информације о негативним случајевима повезаним са инфекцијом корона вирусом у недељи од 4. до 10. децембра. Поред тога, статистика се приказује за период од 17 недеља. Статистика за три главне врсте „негативаца“: 1) број случајева КОВИД-19; 2) број хоспитализованих са дијагнозом КОВИД-19; 3) број умрлих са таквом дијагнозом. За прве две врсте „негативаца” хронолошки оквир је од 14. августа до 10. децембра (17 недеља). За трећи тип (смрти) – од 7. августа до 3. децембра (такође 17 недеља).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За само 17 недеља, број случајева био је 401.309. Број хоспитализованих је 9.747. Број мртвих је 1.713.
Статистика за све врсте „негативаца“ рашчлањена је према вакциналном статусу: 1) невакцинисана; 2) делимично вакцинисан (1 доза); 3) потпуно вакцинисан (2 дозе); 4) примили додатне (бустер) дозе (3 дозе или више). Ове податке сам сажео у једну табелу, а три категорије људи који су примали различите дозе лекова спојио сам у групу „Вакцинисани“.

Прочитајте још:  Путин: Русија ће свим средствима бранити своје поморске границе
 Врста случајева Укупно Невакцинисан  Вакцинисан Удео вакцинисаних,%
Болест 401.329 165.528 235.801 59
Хоспитализација 9.747 2.869 6.878 71
Смрт 1713. године 261 1.452 85

Извор: ПХС. Статистички извештај о КОВИД-19. На дан 13. децембра 2021

За недељу од 4. до 10. децембра, удео вакцинисаних у укупном броју случајева био је 64%; удео хоспитализованих – 69%. А удео умрлих (од 27. новембра до закључно 3. децембра) је 85%. Оне. удео вакцинисаних пацијената међу оболелима се показао приметно вишим од просека за цео период од 17 недеља (за 5 процентних поена), нешто мањи удео међу хоспитализованим пацијентима (за 2 процентна поена), а међу испоставило се да су умрли једнаки индикатору за период од 17 недеља.

Ако посматрамо динамику оболевања за свих 17 недеља, видећемо да постоји одређени тренд ка повећању удела вакцинисаних у укупном броју случајева. Повећање морбидитета међу вакцинисаним особама у апсолутном износу је још израженије. Дакле, током недеље од 25. септембра до 1. октобра, број случајева Цовид-а међу делимично вакцинисаним (1 доза) износио је 930 особа. Међу потпуно вакцинисаним (2 дозе или више) – 8.793 особе. А ево и слике за недељу од 4. до 10. децембра: број случајева међу делимично вакцинисаним – 1.920; међу потпуно вакцинисаним – 13.703. Тако је од краја септембра до прве десетине децембра број случајева међу делимично вакцинисаним повећан за више од два пута, међу потпуно вакцинисаним – за 1,56 пута.

Да би некако објаснили овај тренд раста броја случајева међу вакцинисаним, британске власти су почеле да говоре о новом соју вируса омикрон. Аутор публикације иронично примећује: „Ако разлог овог наглог пораста има везе са појавом омикрона, онда је јасно да становништво које није примило вакцину нема шта да брине, већ вакцинисано становништво са две или три дозе може имати разлога за забринутост . ”

Britanski mediji objavili da je umro papa Franja!!!

Британски заменик премијера је 14. децембра саопштио да је у земљи хоспитализовано чак 10 особа са дијагнозом омикрон инфекције. И то је постало основа за оштро пооштравање режима – обавезати све да носе маске, прећи на рад на даљину и учење, и појачати увођење пасоша за вакцинацију. Штавише, затезање за све – и невакцинисане и вакцинисане.
У међувремену, само хоспитализације у Шкотској за недељу (4-10. децембар) износиле су 275 случајева (129 невакцинисаних + 146 вакцинисаних). Можда ће међу њима бити 1-2 случаја омикронске инфекције, али сви су масовно хоспитализовани са дијагнозом инфекције вирусом делта соја, а не поставља се питање о разлозима великог таласа хоспитализација. Неуспеси у борби против корона вируса прво су приписани соју делта вируса, а сада на исти начин желе да искористе егзотични сој омикрон као алиби.

Прочитајте још:  Опет шире параноју: Нови сој вируса корона "ерис" не изазива теже симптоме болести али се шири великом брзином

Најзанимљивији показатељ у шкотском извештају је смртност са дијагнозом КОВИД-19. Понекад се тврди да се висока стопа морталитета међу вакцинисаним објашњава чињеницом да су они данас у већини међу популацијом. Просечан (за период од 7. августа до 3. децембра) удео потпуно и делимично вакцинисаних у популацији Шкотске износио је , према мојим прорачунима, 77,3% (на основу извора: ГОВ.УК Коронавирус (КОВИД-19) у Велика Британија )… А удео умрлих од ковида, који је пао на потпуно и делимично вакцинисане за исти период од 17 недеља, како је наведено у табели, износи 85%.

Очигледан закључак: релативни морталитет међу вакцинисаним делом становништва је већи него међу невакцинисаним.

Подаци из извештаја вам омогућавају да израчунате додатне показатеље, на пример, стопу морталитета међу зараженима ковидом. Код невакцинисаних број умрлих у односу на број оболелих износи 0,15%. Ово је отприлике исто као и прошле године, када није било вакцинације против ковида у Шкотској (и широм УК). Али однос умрлих у односу на број оболелих у групи вакцинисаних је око 0,7%.

Људи који су вакцинисани имају 4,6 пута веће шансе да умру од људи који нису вакцинисани.

Може се израчунати и ризик од смрти за оне који су хоспитализовани са КОВИД-19. Међу невакцинисаним, хоспитализација је завршила смрћу за 9%. Међу вакцинисаним – 21%. Испоставило се да је за вакцинисане који се налазе у болници вероватноћа да заврше у мртвачници и на гробљу 2,3 пута већа него за невакцинисане.

Постоји још једна важна околност коју треба узети у обзир. Статистике медицинских услуга у Великој Британији (укључујући Шкотску), и САД и ЕУ узимају у обзир само оне смрти које се десе у року од четири недеље након вакцинације. Ако, на пример, смрт наступи после два месеца, то не спада у статистику умрлих. А негативан ефекат вакцине може деловати годину или две… Колико дуго може деловати, сами лекари не знају у потпуности. Дакле, ризици од умирања код вакцинисаних у поређењу са невакцинисаним су чак и већи него што произилази из извештаја.

TUGA Umrla beba koja je pala sa drugog sprata zgrade u Kraljevu

Статистика за Шкотску показује: проценат вакцинисаних у многим земљама достигао је ниво који захтева СЗО (првих 60%, сада 70%), али се очекивано чудо није догодило. СЗО је обећала да ће пандемија нестати и да ће се људи вратити у некадашњу „нормалност“, али вирус не нестаје. Наставља да инфицира и невакцинисане и вакцинисане. То видимо на примеру Израела , УК и Сједињених Држава .

Прочитајте још:  Путин и у Кремљу извршио промене

А онда се појавила теза: кажу да вакцинисани, будући да су заражени, не подносе болест тако тешко, да имају мање озбиљних компликација. Они имају мањи ризик од хоспитализације, а још мањи ризик од смрти.

Међутим, видимо да је у Шкотској супротно: међу вакцинисаним је проценат хоспитализованих, а посебно проценат умрлих, већи од процента оболелих.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ
Превод:Васељеска ТВ

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *