Турци су још једну древну православну цркву Свете Софије претворили у џамију

0

(фото:Политнавигатор)

Црква Свете Софије из римског (византијског) периода у турском Једрену, после Цркве Свете Софије у Истанбулу, претворена је у џамију.

Ово је на својој Твитер страници објавио шеф администрације председника Турске за верска питања Али Ебраш, преноси дописник „ПолитНавигатора”.

„Џамија Едирне Енез Аја Софија-и-Шариф поново се ујединила са својом заједницом после 56 година, Алхамдулилах“, написао је Едраш на Твитеру поводом претварања цркве у џамију. – Нека Узвишени Аллах не пропусти наше молитве са наших минарета. Захваљујем се свима који су допринијели обнови џамије.”



Говорећи на церемонији отварања “џамије”, званичник је подсетио да је исламска цивилизација фокусирана на џамије.

„Пре неколико месеци посетили смо балканске земље. Где наше очи виде мунару, срце почиње да куца. Где год видимо мунару, срећни смо. Поново отварамо џамију Аја Софија у Једрену за богослужење“, рекао је Ердаш.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Црква Аја Софије Аиноискаја је римски (византијски) храм из 12. века, који је султан Мехмед ИИ Освајач претворио у џамију 1456. године. Током земљотреса 1965. године црква је уништена. Након шест година рестаурације 24. децембра, црква је поново постала џамија.

Извор:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *