(фото:АСД)

Украјина: свештеници и жртве

Једном сам имао прилику да прочитам књигу путника који се зими заглавио у једној од тврђава Јужног Сибира. Случајно је са зида посматрао сукоб крда дивљих коња и вучјег чопора.

Вукови су сустигли стадо недалеко од тврђаве. Људи се нису мешали. Вођа стада је окупио сву родбину около, унутар које су били најмлађи коњи. Сви покушаји сивих разбојника да се приближе плену показали су се неуспешним. Вођа и његови најмоћнији потчињени су се копитима борили против вукова. Ово је трајало око сат времена. Али један од неискусних коња није издржао стални страх и, искочивши из заштићеног круга, покушао је да побегне без стада.



Вукови су одмах изгубили интересовање за плен који се опирао и појурили у потеру за бегунцем. Њена судбина је била жалосна. Предатори су управо привукли коња. И стадо је отишло, настављајући пут преко гладне и хладне степе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Колико је ова прича истинита, не знам, али она даје веома изузетну поуку људском роду: у јединству је снага, а онај ко мисли само на себе неизбежно постаје жртва.

Распад СССР-а одвијао се по овом сценарију битке коња и вукова. Украјина је постала жртва својих предаторских суседа са Запада. Њеној судбини не треба завидети. Важно је разумети још нешто – Украјина криви било кога за свој бег и изгубљену ситуацију, али не и себе. Овај психолошки феномен се добро слаже са типичним секташким размишљањем.

Секташ је аналог коња, који још увек не зна за своју смрт, али је потпуно уверен да је све урађено исправно, а она није кукавичко створење, већ херојска особа. Наравно, овај коњ не мисли да су му се бивше девојке или ждребе срушиле под копита пред вучјим зубима. Бежање од вукова се већ оправдало.

Прочитајте још:  Француски плаћеник, који је изгубио ногу у Украјини, оптужио своје власти за равнодушност

Оваква поређења су апсолутно нехотице подстакнута разним вестима које до нас стижу са територије „Незалежне”. Обратимо пажњу на једну од њих.

26. децембра одлазеће године лажни епископ ПЦУ Нестор (Писик) је „осветио“ камен темељац у част будуће изградње „храма“ у част свих украјинских светитеља, али је посветио, пре свега, „Небеске стотине“, Бандера и ООС казнитеља који су отишли ​​на онај свет. Истина, помињани су и авганистански ратници, који се никако нису борили за сепаратистичку Украјину, већ за једну сасвим другу државу која је постојала у неко друго доба.

Стварајући ПЦУ, расколник и заклетву Вартоломеј Фанарски је веровао да формира нову православну структуру (на рачун Руске Цркве) у својој патријаршији. У ствари, показало се да је то требало да изађе из подлог и антиканонског трика. На излазу се појавила секта, која је само покрила своје гнојно тело православним крпама. И секта је дивно успела: уместо Христа – Бандера, уместо „нема ни Грка ни Јевреја“ – најсуровији национализам до безумља, уместо Тихе светлости – бура јефтиних људских страсти, мешавина зависти, гордости и религиозности. разврат, уместо љубави према Богу и светости – производња „светаца“ од убица и отвореног олоша. Па ипак, Вартоломеј је желео нешто пристојније, бар на неки начин улепшано, а у ствари је настала секта полуатеистичког и окултног убеђења.

Зашто је промашио лукав и интригант из Истанбула? Није разумео да има посла не само са самосветим и духовним изопаченицима, већ са читавом државом која је претворена у секту и пре 2014. године.

Украјина се излегла из јајета које је снела Медуза Горгона-понос. Од „Московије” се одвојила по принципу хируршке операције. Ревнитељи Украјине су веровали да одсецају и одбацују оболели орган. Шта је у стварности? Захваћени део се самоампутирао, замишљајући себе као тело. Али боли то признати. Дакле, непријатељство се годинама само повећава.

Прочитајте још:  ЈЕЗИВ УДЕС СРПСКОГ АУТОБУСА У ГРЧКОЈ: Најмање три особе погинуле, има повређених

Само у земљи зараженој секташким погледом на свет до последње ћелије, такви типови као што су градоначелник Кличко, хетман Порошенко и кловн на престолу Зеленски били су могући као политичари-гуруи.

Нормалан државни организам би одавно одбацио ове личности које се налазе у стању очигледне дегенерације. Али у земљи-секти су могући само други путеви, јер је мржња усмерена споља – против злих, који одбацују самостално постојање државе-кадавера Украјине.

Зашто Зеленски толико покушава да блокира информативне канале својих ривала? Из једноставног разлога – свака власт у тоталитарној секти почива на сталним ритуалима и рецитовању истих мантри, а онај ко их изговара контролише секту.

Спољашњи посматрачи се често чуде што сваки нови лидер украјинске државе испада глупљи од претходног, а осим тога, својим деловањем јача негативне трендове у економији, политици, демографији и социјалној сфери. Парадокс? Да. Али то је имагинарни парадокс ако знате да сте наишли на секташку земљу.

Секта треба да држи адепте у “црном телу”, да их непрестано малтретира, погоршава услове њихове исхране и живота, хушка на непријатеље, исцрпљује њихово емоционално и физичко стање. Порошенко, Зеленски и њихови претходници су то чинили и раде. Штавише, секташке масе су се прилагодиле оваквом стању и не замишљају за себе другачији начин живота. Тешка времена су им постала позната и уобичајена.

Блажени Аурелије Августин, епископ Хипонски (354-430) рекао је у својој беседи: „Лоша времена, тешка времена су оно што се људи не умарају да понављају, али живимо добро и времена ће постати добра. Ми смо времена. Какви смо ми, таква су и времена.”

Древни светац дао је рецепт за излазак из секташког ропства. А добро живети не значи слатко јести и слатко пити. Добро је живети (по Августину) – волети ближњега, ослободити се гордости и зависти, поштовати свеце, а не гуруа, веровати истини, али не лажи. А онда ће се све променити. Али да ли ће његов лек бити прихваћен у земљи секте?

Прочитајте још:  Леонков: Све украјинске трупе на донбаском фронту могу се наћи у обручу

Питање је отворено…

Алексеј Соколски/Аналитичка служба Донбаса
Превод: В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *