Новине српске Патријаршије „Православље” преносе текст који умањује број жртава у Јасеновцу

1
jasenovac

Јасеновац (Фото: Википедија)

„Православље“ пренело текст који је на „Стању ствари“ објављен под насловом „Рори Јеоманс: У Јасеновцу убијено око 80 хиљада, српски националисти злоупотребили усташке злочине“.



„Драги читаоци чудна су времена дошла. У часопису Православље се умањује број жртава у Јасеновцу. Морам да напоменем да то није тамо неки без везе часопис, већ се ради о званичном гласилу наше Цркве“, написао је на свом блогу Милош Станић.

Заправо је реч да је у „Православљу“ број 1308, од 15. септембра 2021. године, објављен прилог Рорија Јеоманса, историчара и ауторa књиге „Визије уништења: Усташки режим и политичка култура фашизма, 1941–1945”, под насловом „Хрватски концентрациони логор Јасеновац: Жртве заслужују истину“. Текст је превео и приредио

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стефан Радојковић, секретар Одбора за Јасеновац САС СПЦ и историчар Музеја жртава геноцида.

Иначе, текст Рорија Јеоманса већ је био објављен на Balkan Insight 27. августа 2021. и представља једну од реакција на доиста скандалозни текст Џерузалем поста. Међутим, „бранећи нас“ од процене непостојећег аутора Џерузалем поста да је у „Јасеновцу убијено између 2500 и 4500 људи“ и сâм Јеоманс износи ревизионистичку бројку да је у Јасеновцу „између 1941. и 1945. убијено најмање 80.000 српских, јеврејских и ромских мушкараца, жена и дјеце, као и хрватских и бошњачких антифашиста“. Текст је пренет и на Стању ствари под насловом „Рори Јеоманс: У Јасеновцу убијено око 80 хиљада, српски националисти злоупотребили усташке злочине“.

Стање ствари

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *