Захарова упитала НАТО: Јесте ли свесни да ће Кијев из вашег оружја пуцати на цивиле у Донбасу?

0
захарова

Марија Захарова (Фото: HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP)

Кијев ће пуцати на цивилно становништво у Донбасу из оружја којим НАТО пумпа земљу, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она се осврнула на изјаву шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе који је рекао да је неприхватљива ситуација са блокирањем испорука оружја Кијеву преко НАТО-а. Према речима Захарове, такве изјаве потврђују страхове Русије да руководство Украјине не намерава да иде путем мирног решавања сукоба у Украјини, и да планира да употреби силу против цивилног становништва у Донбасу.

„Треба питати земље-чланице НАТО-а: да ли они схватају да ће из њиховог оружја и уз њихову помоћ кијевски режим стрељати цивилно становништво у Украјини? Можете питати и представнике Украјине на какву сарадњу са НАТО-ом они рачунају? На ту која ће водити ка уништавању становништва Украјине? Засад им ништа друго ни не нуде“, констатовала је Захарова.



Дипломата је подсетила да земље НАТО-а, упркос свим споразумима, активно учествују у војном освајању територије Украјине, пумпају је оружјем и шаљу тамо своје војне стручњаке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође је додала да се претње које долазе из Украјине тичу читавог европског континента, али то партнери Русије не могу да схвате.

Захарова је оценила да у овом моменту поступци украјинског руководства и председника Владимира Зеленског лично угрожавају државност Украјине.

„Најважније је да то схвате европски покровитељи Украјине, јер је Украјина европска земља. Заиста, са Украјином је повезано много проблема европског континента. То заиста постаје претеће за наш заједнички простор и они треба то да схвате“, поручила је портпаролка.

Такође је оценила да је „разједињеност украјинског народа достигла катастрофалне размере“.

Прочитајте још:  Зеленски потписао закон о забрани проруских партија у Укрорајху

Средином новембра портпарол Кремља Дмитриј Песков је приметио да „земље НАТО-а треба да престану да пумпају Украјину савременим наоружањем, инспиришући тако Украјину на сумануте поступке“ – покушај да се сопствени проблеми реше војним путем. Почетком децембра, руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да пумпање оружја у Украјину подстиче расположење Кијева да саботира Минске споразуме о Донбасу и војно решење сукоба.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *