Дивља градња цвета у националним парковима

0

Тара (Фото: В. Веизовић)

Државна ревизорска институција упозорава да управљачи националним парковима Тара и Ђердап немају потпуну контролу над активностима које се одвијају на територији заштићеног подручја.

Општина Бајина Башта у периоду од 2018. до 2020. није спровела ниједан инспекцијски надзор над изградњом бесправних објеката, што је утицало на раст бесправне градње у границама Националног парка Тара. Са друге стране, Општина Мајданпек, у последњих 13 година донела је више од 40 решења о рушењу бесправних објеката на подручју Националног парка Ђердап, али ни по једном није поступано закључно са 2020.

На ове забрињавајуће податке указује Државна ревизорска институција у извештају о ревизији пословања националним парковима у Србији. Циљ те ревизије био је да се укаже да је нашим националним парковима потребно ефикасно, ефективно и економично управљање.



У Србији постоји пет националних паркова – Ђердап, Копаоник, Фрушка гора, Тара, Шар-планина, који се простиру на око 150.000 хектара. Око 66 одсто је у власништву државе, а 34 процента је приватно власништво. Према налазима ревизора њима прети опасност због ширења насеља и урбанизације услед нелегалне градње објеката, развоја неадекватних облика туризма и нагомилавања отпада, али и веће сече шума у заштићеним подручјима него што је дозвољено. Ревизор упозорава да је потребно унапредити систем управљања националним парковима кроз ефикаснији рад чуварске службе и надлежних инспекција као и кроз бољу координацију и сарадњу надлежних субјеката.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У извештају наглашавају да нису усвојена и усаглашена сва планска документа у области заштите природе, што указује да нису предузете све активности у циљу ефикасног планирања и управљања националним парковима. Министарство заштите животне средине није благовремено покренуло и спровело процедуру усвајања планова управљања, што указује да није усвојен десетогодишњи плански оквир за спровођење активности на очувању, унапређењу и одрживом коришћењу природних и других вредности подручја националних паркова.

Прочитајте још:  МОKАР СНЕГ KИДАО ДАЛЕKОВОДЕ Без струје ОПЕТ две трећине Бајине Баште, проблеми и у осталим општинама Златиборског округа

У оквиру граница националног парка Тара нису донети сви планови и постоји неусклађеност планских докумената које је донела Општина Бајина Башта, што представља ризик за рационално уређивање и коришћење заштићеног подручја. Општине Мајданпек и Бајина Башта доносиле су урбанистичке планове на подручју националних паркова Ђердап и Тара без претходне сагласности министарства надлежног за послове заштите животне средине.

“Предузете активности субјеката ревизије нису у довољној мери допринеле ефикасном управљању националним парковима, што ствара ризик за очување, развој и одрживо управљање заштићеним подручјима. Управљачи националним парковима Тара и Ђердап немају потпуну контролу над активностима које се одвијају на територији заштићеног подручја” – наведено је у извештају. Управљач Националног парка Ђердап у ревидираном периоду није обрачунавао накнаду за коришћење заштићеног подручја за постављање викендица и других некомерцијалних објеката за одмор што за последицу има умањене приходе по овом основу.

Недовољна активност чувара и надлежних инспекција, непоступање по донетим решењима о рушењу објеката, као и изостанак координације и сарадње надлежних субјеката довело је до раста бесправне градње у границама националних паркова. Министарство заштите животне средине кроз рад инспекције није у довољној мери допринело ефикасном управљању националним парковима. Чуварске службе националних паркова Тара и Ђердап нису предузимале све потребне активности у циљу ефикасне заштите подручја националног парка.

Маријана Авакумовић/Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *