Зашто православна црква не слави нову годину?

0

(фото:3 РИМ)

Нова година је, у суштини, потпуно насумично изабран дан, који се слави не само раније, већ и сада међу различитим народима у различито време. Православни хришћанин својим хришћанским срцем осећа да Нова година не може бити ранија од Рођења Христовог, јер је Нова година обнова времена.

А ако се запитамо као православни хришћани: „Када можемо сматрати да се време обнавља на Божић и Васкрс: на дан Рођења нашег Спаситеља и на дан Његовог Васкрсења. Испоставља се да је било народа и било је времена када се Нова година славила на Божић и Ускрс.

На Божић се у средњовековној Европи славила Нова година. Овај празник се славио 25. децембра – о томе сведочи диплома немачких суверена друге половине 16. века. Британци су до 1752. године 25. март сматрали даном Нове године – даном Благовести и Светог зачећа Спаситеља.

У Француској се до наступања ере рационализма, односно до 1594. године, Нова година славила на дан Светог Ускрса.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Источни хришћани, посебно хришћани Византијског царства, дочекали су Нову годину 1. септембра по јулијанском календару. Овај празник се чува у Руској православној цркви – 1. септембар по старом, 14. септембар по новом. Од овог датума почиње круг литургијских књига.

1. септембар се у Русији сматрао даном Нове године све до времена Петра Великог, који је установио прославу Нове године 1. јануара. Али у сваком случају, по јулијанском календару, прослава Нове године пада после Рођења Христовог, чак и ако се празнује 1. јануара. Зато што је 25. децембар по јулијанском календару актуелни 7. јануар по грегоријанском календару, и сходно томе 1. јануар је 14. јануар по грегоријанском стилу.

Прочитајте још:  Сличности екуменизма и комунизма

Сада је у Русији 1918. године усвојен грегоријански календар, а црква наставља да живи по старом стилу, тј. по јулијанском календару. Нова година се показала као празник супротстављен празнику Рођења Христовог. Ово је веома озбиљна духовна опозиција и опозиција. Нова година се слави у време Крсног поста, када су забрањене све свечаности и још више слава.

Прослављајући Нову годину, очекујући промене од нове године, од самог календарског датума, ми тако западамо у магично, нимало хришћанско размишљање, јер и срећа и обнова света и радост се могу очекивати само од Спаситеља, који је дошао да нас избави од греха, проклетства и смрти.

Прослава Нове године као посебног датума, који нам, чини се, доноси срећу обнове, је повратак у доба календарске магије, када су се неки дани у години сматрали „срећним“, а други „несрећним“. У суштини, ово је повратак свести човечанства примитивним религиозним облицима веровања, примитивном магијском мишљењу. Ово је одлазак са висине хришћанства, посебно са висине православља, и повратак најпримитивнијим идејама о духовном свету.

Да је Нова година латентно духовно супротстављена Божићу, види се бар по називу новогодишњег празника у Општинском културном центру града Рјазања „Јахање метле у новогодишњој причи”. Човечанство се креће у круг, а сви очекују неку врсту среће од наредне године. Очекивања су узалудна. Само Спаситељ може донети срећу. Зато је дошао на земљу да човеку подари највишу срећу – да буде са Богом. Само са Господом може доћи до обнове и васкрсења.

Чекати срећу од бројева, бројева, година, зечева, пацова, змија значи остати у греху, бити осуђен на смрт, физичку и духовну. Морамо се потрудити да се Нова година сматра празником Рођења Христовог, како бисмо на крају заборавили на прославу Нове године и славили само Рождество Христово.

Прочитајте још:  Данас славимо светог Краља Стефана Дечанског : Свети Мрата, снег за врата!

јеромонах Виталиј/Трећи РИМ
Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *