Инвеститор продао двапут исти стан, нотар оверио

0
стан

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Предраг Ћупурдија купио је стан у насељу Вељко Влаховић 2014. године, а када је отишао да га укњижи 2017. у Катастар непокретности, затекао је укњиженог другог власника, као и приложени купопородајни уговор, који је оверила иста нотарска канцеларија Србислава Цвејића са Звездаре.

Од тог тренутка почиње Ћупурдијина мукотрпна борба да сачува свој стан, који више уоште не напушта. Покренут је судски поступак који је у току, а Ћупурдија каже да је за превару најодговорнији инвеститор, али и нотар, чији је посао управо да својим потписом осигура и спречи овакве малверзације.

„Уместо да живим са породицом, ја проводим време у стану, да не би неко други ушао у посед. То до сада нико није покушао, али је у току судски поступак где треба да буде разјашњено ко је власник. Ја сам стан купио још у сивој фази и чекао сам да буде завршен да га укњижим. Намеравао сам да ми он буде извор прихода, да га издајем, јер сам био и један од суинвеститора. Мој бат и ја смо дали плац на коме је изграђена зграда. Добили смо станове које смо продали, а ја сам део новца инвестирао и купи спорни стан“, наводи Предраг Ћупурдија.



Са друге стране, нотар Србислав Цвејић испричао је да је упознат са проблемом, али да његова канцеларија са тим нема никакве везе. Он наводи да је документација коју је његова канцеларија оверавала није указивала да је у питању један те исти стан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Стамбене јединице у та два уговора су различите. Приликом провере у такозваној Либри – регистру непокретности, та стамбена јединица је била „бела“. То значи да систем није препознао да је тај стан нечије власништво. Уосталом, постоји суд и стране у спору треба то да расправе на суду“, рекао је нотар Србислав Цвејић.

Прочитајте још:  МИ ВАМА ТРЕНЕРА, ВИ НАМА ПУТ ЗА ЏАБЕ! Вучић са кинеским инвеститором!

Он додаје и да нотари не могу напамет да знају ко је власник које некретнине и да се ту ослањају управо на „Либру“:

По његовим речима један од проблема због ког је вероватно настао проблем јесте то што је мењана кавдратура стана, што је и једина разлика у ова два уговора. Ћупурдија је најпре купио стан од 44 квадрата који је потом надограђен на 57.

„Инвеститорка је два пута продала стан и преварила тог другог купца, а мени није јасно како је било могуће да купопродајни уговор буде оверен када је у питању исти стан, број 14, било каква квадратура да је питању. Невероватно је да ти системи функционишу на основу квадратуре, а не на основу броја стана“, наводи Ћупурдија.

Читав овај случај додатно је узнемирујући јер је институција нотара, или јавног бележника, уведена између осталог и да би се увео ред у продају непокретности. Деценијама уназад то је полодно тло за преваранте, а једна од најчешћих превара је управо вишеструко продавање истих станова. На тај начин су ојађене хиљаде грађана који су остали и без пара и без стана.

Чак и када инвеститори-преваранти буду ухапшени па и осуђени на затворску казну, сума коју на превару узели од жртава много пута је већа од оне коју им држава и суд запелен и која служи за обештећење преварених грађана.

Иначе из Удружења јавних бележника додају да је цео тај објекат нелегално изграђен и да по новом закону из 2018. године не може бити укњижен.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *