Вакцине не заустављају ни хоспитализацију ни смртне случајеве због ковида

Вакцине не заустављају ни хоспитализацију ни смртне случајеве због ковида

(Фото EPA-EFE/Sebastiao Moreira)

Чак и на врхунцу своје заштите почетком 2021. године, вакцине против ковида једва су смањиле ризик од хоспитализације код вакцинисаних људи који су имали „пробојне“ инфекције, показују нови подаци.

Вакцинисани људи у студији објављеној у уторак имали су скоро 1 од 200 шансе да им је потребна хоспитализација због ковида у првих шест месеци након што су „потпуно вакцинисани“.

Тај запањујући ризик је дошао иако је средња старост људи у студији била само 51 година, а већина је била релативно здрава.Смртни случајеви, употреба вентилатора и други тешки исходи такође су се редовно дешавали код вакцинисаних људи. Подаци потичу из студије о око 600.000 вакцинисаних Американаца виђених у преко 100 академских медицинских центара.

Студија је објављена онлајн 28. децембра у часопису Америчког медицинског удружења – ЈАМА Интернал Медицине.

Подаци у студији такође јасно показују колико брзо заштита вакцине бледи након друге дозе – и да су Центри за контролу болести увелико потценили број вакцинисаних људи хоспитализованих због ковида почетком године.

Од 600.000 потпуно вакцинисаних људи, око 2.800 је захтевало болничку хоспитализацију због ковида у првих шест месеци након „потпуне вакцинације“. Тај период почиње 14 дана након друге дозе мРНА вакцине, када би заштита вакцином требало да буде на врхунцу.Скоро 3 процента потпуно вакцинисаних људи, или 1 од 35, било је заражено током првих шест месеци, при чему су се стопе инфекције нагло убрзале на крају студије.

Све у свему, 148 од 600.000 вакцинисаних људи имало је оно што су аутори студије назвали „озбиљним“ исходима од ковида, укључујући вентилацију или смрт, у првих шест месеци након потпуне вакцинације.

Студија не открива колико је људи заражено или хоспитализовано за ковид након прве дозе или мање од две недеље након друге, када се зна да су стопе инфекције, хоспитализације и смрти још веће.Запањујуће бројке су похрањене у додатној табели студије, која се фокусирала на ризик након вакцинације за малу групу људи који имају озбиљне имунолошке компликације. Истраживачи су упоредили стопе инфекције, хоспитализације и смртности код око 35.000 имунокомпромитованих људи са око 570.000 оних који нису.

Помало изненађујуће, истраживачи су открили да људи са ослабљеним имунитетом имају само мали додатни ризик од инфекције САРС-Цов-2, иако су имали око три пута већи ризик од смрти од ковида у односу на особе без имунолошких поремећаја.

Вакцине не заустављају ни хоспитализацију ни смртне случајеве због ковида

Али далеко најзанимљивије бројке у студији садржане су у једној малој табели у додатку.

Упоређује резултате отприлике 18.000 вакцинисаних и заражених људи у медицинским центрима са много већом групом пацијената са ковидом – око 2,5 милиона људи – који нису вакцинисани и посетили су исте центре у било ком тренутку током епидемије.

Око 84 одсто вакцинисаних пацијената је било амбулантно, док је 16 одсто захтевало хоспитализацију.

Поређења ради, око 77 одсто невакцинисаних пацијената је посматрано као амбулантно, док је 23 одсто хоспитализовано.Скоро 1 проценат вакцинисаних пацијената је имао озбиљне исходе, укључујући смрт, у поређењу са нешто више од 2 процента невакцинисаних пацијената.

Студија није садржала информације о нежељеним ефектима након вакцинације.

Налази су у супротности са бескрајно понављаним обећањима заговорника ковид вакцине да су, чак и ако вакцине не успеју да спрече инфекцију, неопходне да би спречиле преоптерећење болница. Они такође помажу да се амерички подаци о хоспитализацији – који су и фрагментовани и безнадежно политизовани у очајничком покушају да се докаже ефикасност вакцине – више ускладе са подацима из Уједињеног Краљевства и других земаља.

SOURCE: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2787643?guestAccessKey=356d5298-a97b-47ea-8db3-99dc9e039a6e&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamainternalmedicine&utm_content=olf&utm_term=122821

Вакцине не заустављају ни хоспитализацију ни смртне случајеве због ковида

Пише Алекс Беренсон на свом блогу

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1 утисак на “Вакцине не заустављају ни хоспитализацију ни смртне случајеве због ковида

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета