Москва поздравља заједничку изјаву лидера пет нуклеарних сила

0

(фото: Sputnik / Максим Блинов)

Москва поздравља заједничку изјаву лидера пет нуклеарних сила – Русије, Кине, Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске, и полази од премисе да у рату уз употребу нуклеарног оружја не може бити победника, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, преносе РИА новости.

Она је појаснила да је документ припремљен на иницијативу Русије и уз активно учешће њених представника. Планирано је да се саопштење објави 4. јануара у Њујорку поводом 10. конференције Уговора о неширењу нуклеарног оружја, али је одложена због погоршања епидемиолошке ситуације у САД-у.

“Ипак, имајући у виду значај и самодовољност ове заједничке изјаве, нуклеарне силе су одлучиле да не одлажу њено објављивање. Документ петорке допуњује и надограђује билатералне изјаве претходно усвојене на највишем нивоу са Сједињеним Америчким Државама (заједничко саопштење Путина и Бајдена од 16. јуна 2021.) и Кином (28. јуна 2021.), рекла је Захарова.



Она је истакла да документ одражава важну идеју о неприхватљивости било каквог рата између нуклеарних сила и поново потврђује опредељеност да се нуклеарним оружјем не гађају једне, друге или треће земље.

„Потврђен је и принцип вођења дијалога између наших земаља на основу међусобног поштовања и уважавања интереса и забринутости једних других у области безбедности“, додала је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њеним речима, Москва очекује да ће одобравање ове политичке изјаве од стране лидера нуклеарних држава помоћи у смањењу тензија, обуздавању трке у наоружању, изградњи поверења и доприносу формирању темеља за будућу контролу офанзивног и одбрамбеног наоружања.

Подсетимо, на сајту Кремља данас је објављена изјава у којој су лидери Кине, Русије, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали на спречавање нуклеарног рата и спречавање рата између земаља које поседују нуклеарно оружје.

Прочитајте још:  ШОКАНТНА АНАЛИЗА: Заборавите на Русију и Америку, сукоб ове две силе потрешће свет! (ВИДЕО)

Восток

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *