Јавила нам се касирка из Максија и потврдила да их третирају срамно

1

(фото:Информер)

Након што су Удружени синдикати Србије “Слога” позвали грађане Србије на бојкот куповине у продавницама “Делезе Србија”, у чијем власништву су Макси, Темпо и Шоп & Го, а позив је уследио након одлуке да се касирима од 1. јануара обрачунавају зараде у складу са најнижим степеном образовања, велики број радника проговорио је о свом искуству у поменутим објектима. Једна радница истиче за Нова.рс да оваквом срамном третману од стране послодавца нису изложени само касири већ сви физички радници – запослени у магацину, на деликатесу, у пекари…

„Нисам могла да издржим, а да вам се не обратим у вези срамотне приче у вези „великог“ Делхаизе-а. Наиме, у поменутој фирми радим већ 5 година без начина да развијем своју каријеру иако, по мом скромном мишљењу, то заслужујем. Живим и радим у малом граду, малих могућности где је и овај посао касира премија. У таквој средини, где се свако међусобно зна, на место шефа, координатора или администратора може се доћи само ако је твој неко већ запослен ту и тај ланац не може да се прекине“, каже у писму за наш портал једна радница, која је инсистирала на анонимности због страха да ће сносити последице.

Истиче да се у фирми на крајње скарадни начин радници оцењују, те да радници немају апсолутно никакву могућност да покажу своје знање.



“Поред уговора које смо морали да потпишемо такође смо и оцењивани од стране шефова да би они добили крајњи резултат “ПРОДАВАЦ 1” и “ПРОДАВАЦ 2”. Разлика у плати је велика. Наравно, можете мислити какав је то тип оцењивања, без могућности да покажеш своје знање. Гледало се ко је чији рођак, ко највише информација преноси, и коме мора да се да бољи уговор. И тако ми “двојке” опет извисисмо за нашу шансу. Иначе, нису само касири пријављени на ниво основне сколе већ и сви остали физички радници (магацин, деликатес, пекара…)”, истиче ова жена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Куртијеви специјалци пуцају на Србе: Упозорење у близини пункта где је рањен Милан Јовановић

Подсетимо, „Удружени синдикати Србије “Слога” позвали су грађане Србије на бојкот куповине у продавницама Макси, Темпо и Шоп & Го због срамне одлуке да се касирима од 1. јануара ове године обрачунавају зараде у складу са најнижим степеном образовања, основном школом.

“Зато позивамо све грађане Србије да у наредном периоду, посебно уочи Божићног празника не купују у продавницама система “Делезе Србија” и солидаришу се радницима којима се смањило право на увећање минималне зараде која је мала, мизерна и понижавајуће бедна.

Уједно, одбацујемо са презиром тврдње белгијске компаније да “промена стручне спреме ни на који начин неће утицати на промену зараде”, јер и потпуни економски лаик види да ће им са новим обрачуном зарада плата остати у висини прошлогодишњег минималца”, речено је у саопштењу “Слоге”.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *