„Нудим смартфон за пиринач“: Кинези у карантину очајнички моле за храну

0

(фото:Costfoto / ddp USA / Profimedia)

Људи који су карантину у кинеском граду Сијану зазмењују залихе хране услед сталне забринутости забог несташице, преноси ББЦ.

Објаве на друштвеним мрежама показују мештане како мењају цигарете и техничке уређаје за храну. Око 13 милиона људи затворено у својим домовима од 23. децембра. Строге мере су на снази уочи Лунарне Нове године и Зимских олимпијских игара које ће се одржати следећег месеца.

Ограничења изласка су поново пооштрена. У почетку је по једна особа из домаћинства свака три дана смела да иде у куповину. Многим људима у Сијану сада је очито речено да смеју да напусте кућу само како би се тестирали на корона вирус. Храна се може само наручити.



Епидемија која је погодила град Сијан, најгора је коју је Кина видела последњих месеци, док настављају са својим нултом стратегијом борбе против короне, настојећи да искорене вирус уместо да покушају да живе са њим. Власти у Сијану су давале бесплатну храну домаћинствима али је било много притужби на друштвеним мрежама. Неки су рекли да су им залихе при крају или да тек треба да добију помоћ, преноси ББЦ.

Видео снимци и фотографије на друштвеној мрежи Веибо показују људе како мењају цигарете за купус, течност за прање судова за јабуке и хигијенске улошке за малу гомилу поврћа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На једном снимку се види како становник мења свој Нинтендо Свич конзолу за пакет инстант нудли и две лепиње на пари.

“Људи размењују ствари са другима у истој згради, јер више немају довољно хране за јело”, рекао је становник по имену Ванг за Радио Слободна Азија. Новине су такође објавиле да је други човек желео да замени свој смартфон и таблет за пиринач.

Прочитајте још:  Јужна Америка: Већина становништва не жели да се вакцинише

Власти у кинеској престолници Пекингу, где би Зимске олимпијске игре требало да почну за отприлике месец дана, суочавају се с посебним изазовима. Олимпијада ће се одржати на простору, потпуно изолованом од остатка земље.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *