Шта је приоритет за финске елите: Улазак у НАТО или забрана Библије

0
финска

Финска (Фото: Depositphotos/dnaumoid)

Говор премијерке Сани Марин о „праву Финске на улазак у НАТО“ није први те врсте из Хелсинкија. Раније је председник Саули Нинисте довео у питање право Москве да поставља услове за САД и НАТО у вези са руским безбедносним гаранцијама.

Како треба разумети ове сигнале?

С једне стране, говоримо о геополитичкој уцени наше земље од стране Запада. Очигледно је да ће улазак Финске у Северноатлантску алијансу драматично закомпликовати ситуацију у северној Европи, а нестаће и последња тампон зона између Русије и НАТО. С друге стране, курс уласка у алијансу данас подржава апсолутна мањина Финаца. Иако се последњих година у земљи активно гаје реваншистичка осећања, менталитет Финаца се разликује од менталитета Пољака у правцу већег прагматизма. Већина Финаца је свесна свих предности неутралности и није спремна да своју земљу претвори у државу на првој линији фронта. Сасвим је природно да се више од половине учесника анкете противи чланству у НАТО-у и губитку неутралног статуса Финске.



Стога је данас тема укључења Финске у НАТО у извесном смислу слична блефу. То је немогуће у блиској будућности, јер је већина становништва категорички против таквог сценарија.

Ипак, не треба га потцењивати ни на дужи рок. Руски фактор и тема уласка у НАТО се користе у унутрашњој политичкој борби. За три недеље у Финској ће почети суђење бившем министру унутрашњих послова и посланику Паивију Расанену, коме се суди због цитирања Библије. Као што знате, суди јој се због позивања на изјаве апостола Павла које су изазвале гнев ЛГБТ активиста. У ствари, не говоримо само о одмазди против непожељног политичара, већ и о судском преседану који ствара претпоставке за законодавну забрану Библије на Западу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Кијевски режим против интереса Украјине, боји се распада Босне

У овим условима постаје разумљив покушај да се пажња Финаца преусмери на питања у вези са приступањем земље НАТО-у и одразом митске „руске претње“.

Очигледно је да финско друштво данас пролази кроз дубоку кризу. У исто време, Финци су одувек имали репутацију рационалних, смирених и разборитих. Уосталом, Финска није Украјина. Стога данас још постоји нада да ће превладати здрав разум, а Финци ће се и даље уздржавати од доношења било каквих одлука које уништавају и спољну политику и културну традицију њихове земље.

Елена Панина/РУССТРАТ

Превод:Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *