Шта треба да урадите да бисте се спасили. Упутство кијевског монаха Јоне

0

(фото:3 РИМ)

Слуго Божији Анастасије, спаси себе у Господу.

Са љубављу према Господу саветујем ти: буди тих, смирен и ћутљив, јер тражиш спасење, а сам сумњаш и умножаваш се у много чему желећи да својим кратковидим умом проникнеш у тајне Божије. Моли се боље, не испитуј, моли се у тајни своје душе Господу, Богородици и свима светима.

Не молите се усмено, молите се не површно, већ усрдно и са сузама, нека вас Господ упути на спасење које желите да постигнете на опасан начин – гордошћу и претпоставком на различите начине.



И још једном вас упозоравам: ћутите колико год је могуће, не говорите и не вичите како и шта намеравате да урадите, јер ће вам на томе душман ухватити душу, а ви ћете изгубити своју врлину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Не испитуј много, памти ко си и ко је Бог, него се у свему уздај у вољу Божију, предајући се Њему, заборави себе својим малим умом.

Знам и из околности видим да се за тебе и за слугу Теодора брине и сам Бог и његова мајка. Не размишљај много о себи, био би немоћан да сам себи помогнеш, али Господ се стара о сваком човеку, и ако не желиш да верујеш Богу, него се надаш сопственој незнатној снази, сети се да си преварен. Саветујем ти: стрпи се, ћути, као да ништа не знаш, и ако се тако понашаш, Бог ће те ускоро утешити. Иначе пожелиш да ти спас изненада дође. Знате ли мудру изреку: „Хоћу у рај, али они не дају грехе“?

Прочитајте још:  Патријарх Вартоломеј помаже Вашингтону да ослаби Српску и Руску православну цркву

Не, ако хоћеш спасење, стрпи се и чекај да дође Женик, чекале су мудре девице, а свете јуродиве нису. Шта радиш? Свуда језиком брбљаш: „Хоћу да се спасем“, али спасење не долази, али ти сам не питаш ни Бога, ни Мајку Његову, ни светитеље Божије, него се надај својим вапајима; џабе, сам, без помоћи Божије, нећеш ништа постићи. Твоје спасење је код Бога, а не код тебе. Рај је код Бога, а не код вас.

Зашто вам саветујем: не узносите се, јер сваки човек је ништа без благодати Божије. Молите се Богородици, великомученици Варвари и Катарини, и знајте да Господ бира да Себи служи добром, љубазном, верном и трпељивом, а недостојне извлачи и не дозвољава да приђу к Њему.

Дакле, слуго Божији Анастасије, помоли се и утеши се у души својој да те Господ хоће да позове на службу Божију да радиш на спасењу душе твоје, а ти све избаци из главе и моли се, покај се са сузама, тиме ћеш се припремити за пут ка Богу, а Богородица нека те са свима светима укрепи. Амин.

„Пробуди се душо. Школа православља за почетнике“

Васељенска:3 РИМ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *