Стручњаци и обични Американци говоре о вероватноћи грађанског рата у Сједињеним Државама

0
Бела кућа

(Фото: Пиксибај)

Речи саветнице ЦИА Барбаре Волтер о могућности грађанског рата у САД нису биле неочекиване. И амерички политичари и обични грађани Сједињених Држава већ дуго говоре о томе да би акутна друштвена и економска криза у земљи могла довести до крвавог расплета. За госпођу Волтер, која је тридесет година проучавала сукобе у другим државама, тензије у њеној домовини настављају да расту „изненађујуће брзо“.

Подсетимо, у интервјуу за Си-Ен-Ен, Барбара Волтер, која је и професорка на катедри за међународне односе Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, навела је два главна показатеља катастрофе која се приближава. Први је прелазак из демократије у анократију, односно, под формалном маском демократских институција, државом фактички владају елите. Иста „мочвара“ коју је Доналд Трамп покушао да исуши, а која је, на крају, „исушила Трампа“. Професор је брзо нагласио да су управо под претходним председником Сједињене Државе биле истински демократска држава. Други фактор у „вероватноћи насиља“ госпођа Волтер види спекулације појединих група о међурасним, културним и етничким сукобима, што доводи до повећања подела међу грађанима.

На пример, Лори Лајтфут, афроамеричка градоначелница Чикага, оптужена је за „етничку превару“. Око личности госпође Лајтфут, која отворено патронизује представнике БЛМ-а, скандали не јењавају. Током прошлогодишњих погрома које су починили црнци, Лајтфут није дозволио безбедносним званичницима да уђу у град, уз образложење да ће присуство полиције на улицама током дивљања црначких банди „ојачати Трампову позицију“. Као резултат тога, пљачке су настављене, а грађани су претрпели губитке од десетине милиона долара.



Лојалност афроамеричким криминалним групама довела је не само до невиђеног пораста криминала, већ и до смрти полицајца. Овај догађај је појачао ионако тежак однос између Градске куће и Управе полиције. Лајтфут је оптужен за „мржњу према органима за спровођење закона“. Довољно је отићи на америчке друштвене форуме да се схвати да је незадовољство становништва САД достигло своју границу. “Слабоумни”, “расиста”, “њено место у затвору” – ово није потпуна листа фраза које карактеришу градоначелника града. Као одговор, Лори Лајтфут оптужује своје противнике за пристрасност према „њеном полу и боји коже“. Као резултат тога, на примеру Чикага, видимо не само конфронтацију између присталица десних и левих ставова, менаџера и грађана, већ и сукоб унутар власти и владавине права.

Прочитајте још:  УЧК ветерани прете ратом

Демократски притисак на америчку полицију је широко распрострањен. Идеја о „промишљању полиције“ довела је до рекордног броја убистава и других злочина у сваком већем граду у Америци. Друштвени портал Куора.цом процењује 800% пораст криминала у злогласном Портланду. Исту цифру поновио је и аналитичар Тхе Натионал Интерест-а Марк Епископос.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ситуација постаје радознала. Према писању листа ЕурАсиа Даили, прошле недеље су нападнуте две демократске политичарке одједном: сенаторка Кимберли Лајтфорд – на аутопуту у Илиноису и конгресменка Мери Скенлон у Филаделфији, Пенсилванија. Сенатора Лајтфорда је отео џип Мерцедес Бенз, претећи ватреним оружјем, а Скенлону су, поред аутомобила, одузети радни и лични телефони и лична карта. Важно је напоменути да се обе жене залажу за смањење броја полицајаца и ограничавање њихових права.

Истовремено, већина грађана незадовољних порастом криминала дубоко сумња да ће демократе признати кривицу и престати да дискриминишу полицајце. Разлог је баналан – полиција симпатише Трампа. Ево како обични Американци на Куора.цом описују ситуацију: „Видели смо хиљаду пута како демократе преузимају нулту одговорност за своје поступке и криве све осим себе, а затим криве замишљени расизам“, „Не, демократе ће само удвостручити своје неуспешне политике. и окривљују за то расистичке предрасуде.”

На овој позадини, божићна фотографија републиканског конгресмена Томаса Месија имала је велики одјек у друштву. Политичар је објавио породичну фотографију на којој сви рођаци држе оружје. “Деда Мразе, донеси метке!” – потписао је Массеијеву слику. Време за такву шалу изабрано је веома лоше: после још једног трагичног пуцњаве у једној од америчких школа. Конгресмена су осудили чак и партијски сарадници, али инцидент добро описује ситуацију, јер Американци на рукама имају огромну количину ватреног оружја. А као што знате, ако на почетку представе видимо пиштољ окачен на зид, у другом чину ће сигурно пуцати.

Прочитајте још:  Историјат о Пупину:"Мировна конференција у Паризу" (3.део)

О реалној претњи грађанског рата у САД говорила су и тројица пензионисаних генерала из Пентагона. У интервјуу за Тхе Васхингтон Пост, Пол Д. Еатон је пензионисани генерал-мајор америчке војске и виши саветник ВотеВетс-а , Антонио М. Тагуба, генерал-мајор који је служио 34 године у војсци, и Стивен М. Андерсон, пензионисани бригадни генерал који је служио америчкој војсци 31 годину, навели су критичан датум: 2024. Управо ове године биће одржани следећи председнички избори у Сједињеним Државама. Генерали су приметили да би „снага различитости веровања и сећања на прошлост“ у војсци САД могла да изазове „фатални хаос у војсци и да би Америку довела у смртну опасност“. Сва тројица су дала јавну изјаву да „сада треба да почнемо да се припремамо за најгоре“, предлажући низ радикалних мера за спречавање „нове свеопште побуне“.

Мишљења обичних Американаца о вероватноћи избијања грађанских сукоба су расута, као што је и само америчко друштво фрагментирано. Већина грађана је оптимиста, упркос томе што се на друштвеним платформама о тој теми говори већ неколико месеци. Тако извесни Данијел Ендруз тврди да „неће бити хаоса, пошто су републиканци разумни људи и чекаће на крилима да заведу ред“. Дон Хенк, уредник Нев Стратегиес фор тхе Силк Роад магазина, сматра да су „Американци безнадежно подељени да схвате за кога да се боре и зашто“. „Грађанског рата неће бити“, каже заменик шерифа Пол Хардинг. „Биће само општа апатија и непоштовање глупих наређења“.

„Америка није нека Аргентина или провинцијска држава Трећег света! – сумња извесни Естанислао Дерасерато. Други корисници су скептичнији: „Грађански рат је свакако могућ, као што је могућ у било којој другој земљи у којој постоје моћне групе са јаким политичким поделама. Постоје и супротна мишљења: „Грађански рат у неборбеној фази у САД је већ у пуном јеку. „Обични људи не започињу рат. Грађански ратови обично почињу због битке између група моћи.”

Прочитајте још:  Сукоб индијске и кинеске војске, троје погинулих

Прошлогодишњи маршеви Црног пантера говоре у прилог овом другом аргументу. Стотине добро наоружаних, идентично опремљених афроамеричких милитаната марширало је улицама града, обећавајући да ће преузети власт у своје руке. Организација „Црни пантери” настала је шездесетих година прошлог века. Њен главни задатак је био да се бори, у то време потпуно оправдано, за права црначког становништва. Ова заједница је већ пре педесет година била потпуно развијена политичка партија са идеологијом и програмом заштите и развоја црначких заједница. Тренутно смо сведоци нагле промене курса. Добротворне донације у храни за сиромашне породице замењене су демонстрацијом снаге са јасним нотама екстремизма.

Друга група, бели ултрадесничарски Патриотски фронт, недавно је организовала марш широм Вашингтона. Белци са америчким заставама у рукама скандирали су: „Хајде да вратимо Америку!“ Раније је ова организација носила назив „Авангарда Америке”, али су након скандала са једним од учесника који је убио човека током митинга, организатори групе морали су да ребрендирају. Округли пластични штитови су обележје младих људи у Отаџбинском фронту.

Изненадна појава на улицама Сједињених Држава националистичких група са сопственим униформама, прибором и специјалном опремом сугерише да супротстављене стране имају добро финансирање и богате покровитеље. То значи да је сценарио вероватне будућности Америке већ написан од стране сила које постоје.

Васељенска ТВ/Русстрат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *