УЖАС: Парови истог пола у Израелу моћи ће да имају децу уз помоћ сурогат мајки

0

(Фото: http://afmedia.ru/)

Министар здравља Израела Ницан Хоровиц рекао је да ће парови истог пола моћи да имају децу уз помоћ сурогат мајки у земљи и да ће тај пропис важити од наредне недеље после одлуке Врховног суда донете прошле године.

Суд је у јулу поништио део закона о сурогат мајчинству који је спречавао парове истог пола да имају децу уз помоћ сурогат мајки у Израелу.

Том потезу је претходила одлука суда из 2020. да закон је који је омогућио приступ самохраним мајкама, али је искључио парове истог пола „непропоционално повредио право на једнакост и право на родитељство и био је незаконит“.



Влади тадашњег премијера Бењамина Нетањахуа дат је рок од годину да предложи нови закон, али парламент није испунио рок.

Суд је рекао прошле године да ће бити потребно шест месеци да закон ступи на снагу, односно да ће се то десити 11. јануара, како би се омогућило доношење професионалних смерница.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар Хоровиц је оценио да је потпуна једнакост једноставан захтев и циљ ЛГБТ заједнице којој он припада, те да се то односи на једнакост пред законом и једнакост у односу на родитељство.

На основу ранијих прописа израелски парови истог пола који су желели да постану родитељи, нису могли то да учине уз помоћ сурогат мајки у Израелу, већ су морали да се излажу трошковима и проналазе их у иностранству.

Држава је тврдила да је такав закон има за циљ да штити сурогат мајке, али је суд пресудио да је могуће постићи равнотежу да не буде дискриминације.

Прочитајте још:  Русија: Приведени заменик начелника Министарства одбране дуго је био под оперативном истрагом

За разлику од већег дела конзервативног Блиског истока Израел је толерантнији према ЛГБТQ популацији.

Хомосексуалци отворено служе у израелској војсци и чланови су парламента, а многи популарни уметници и забављачи не крију да су геј.

Ипак препреке, укључујући одсуство грађанског брака који би дозволио бракове истог пола, остале су на снази.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *