Афера „Макси“ касирке: Или дижите плате или вам следе масовни откази

0

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs/Privatna arhiva

Након информација да ће фабрика Делезе смањити плате радницама “Максија” на основу Анекса уговора, побунили су се синдикати, потрошачи, грађани али и струка.

Сви су револтирани начином на који су смањене плате, а стручњаци оцењују да то може бити у вези са повећањем цене минималца које је наступило од 1. јануара. Фирме на тај начин желе да смање своје трошкове и обезбеде већи простор како би маневрисали са на тржишту, што ће се очигледно негативно одразити на раднике.

Подсетимо, наш портал је објавио да је касиркама из Максија понуђен Анекс уговора о раду којим ће им зарада бити обрачуната са првим степеном образовања, односно само са основном школом. Ове новине које је у своје пословање увела белгијска фирма Делезе, ступиле су на снагу већ од 1. јануара, чиме су раднице остављене на милост и немилост тржишту.



„Рекли су нам да морамо да потпишемо, иначе добијамо моментални отказ“, каже за Нова.рс касирка из једног Максија (име и презиме познато редакцији). Она је замолила да не откривао њен идентитет, јер како каже, „у фирми се лети с посла и за много мање преступе“.

Иако се често овакве одлуке повезују са правом послодаваца да мења своје пословне одлуке, очигледно је да постоји корелација између Анекса и повећања цене минималца у земљи, чиме је Делезе желео да смањи трошкове пословања, али на штету радника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стручњак и професор ФЕФА Горан Радосављевић рекао је за Нова.рс да овакви анекси могу да имају директне везе повећањем износа минималца, што кракторочно има економску рачуницу, али дугорочно не решава проблеме и директно утиче да радници траже нове послове.

Прочитајте још:  Правда.ру: Србија осуђује СВО

“Суштински, степен квалификација радника нема неке везе са висином плате, барем у приватном сектору, јер у јавном постоје коефицијенти. Компанија својим унутрашњим актима може да одреди систематизацију радних места. Можемо да причамо да ли је то морално или не, али економски и законски они то могу да ураде. Разлози вероватно иду ка томе да би се исплатила мања зарада него што је то било првобитно одређено по њиховом уговору. Зашто би неко мењао ниво квалификације ако нема економски интерес”, рекао је Радосављевић за Нова.рс.

Он је истакао да постоји и опција да оваква одлука постоји због проширење обухвата послова, али наглашава да он то сада не може да тврди.



“Замислите да имате позицију касира, а да имате човека који има факултет, па то нико неће да ради. Понављам, ова теза да се мења систематизација и укључују анекси да би се утицало на минималац може да стоји, али њих ће то кад тад стићи уколико плате расте. Ово је само је само једна тачка коју ће они да превазиђу на овај начин, али плате ће наставити да расту за на пример шест месеци. Уколико то не раде, почеће да губе раднике. Дакле, краткорочно су решили проблем, али дугорочно нису ништа урадили”, истакао је Радосављевић.

Професор на Економском факултет у Београду Љубодраг Савић подвукао је да је овде реч о крутој систематизацији, те нагласио да је проблем што Србија “усваја европске законе, а примењује на турски начин”.

“Они су једноставно кроз ову систематизацију хтели себи да дају више простора, јер размишљају зашто би себи везивали руке и узимали раднике са средњом стручном спремом, а реч је о једноставном послу. Изгубила се она форма где су продавци били стручни за неку област као што је то било некада у Београђанки. Свако је био школован за посао трговац – нису били исти трговци за хемију и прераду. Делезе, а вероватно и други ће радити како им тржишно највише одговара а то је да за кратко време обуче нове људе И плате их што ниже кроз порезе и доприносе”, рекао је професор Савић.

Прочитајте још:  За Нову Годину стижу масовни откази!



Економиста истиче да је у Србији на снази најгори либерални капитализам, у којем послодавци добијају све од државе.

“Србија припада групи земаља који немају лоше законе, али се они уопште не спроводе. Постоје јасна правила колико радници могу да раде, када имају одмор И држава мора да дефинише то јасно. Ми имамо европске законе, а турску примену. Постоје примери земаља где постоје правила шта могу потрошачи, а шта произвођачи. Ми смо добили најгори либерални капитализам у коме послодавци могу од државе да очекују сву врсту помоћи. Ево, сада им се повећао овај неопорезиви део, а то искључиво њима иде у користи. Држава не може да арбитрира у појединачним случајевима, али мора стане иза радника И потрошача уколико су нарушена њихова права”, закључио је Савић.



Синдикат “Слога” позвао грађане да бојкотују куповину у Делезу

Удружени синдикати Србије “Слога” позвали су грађане на бојкот куповине у продавницама Макси, Темпо и Схоп & Го због одлуке да се касирима од 1. јануара ове године обрачунавају зараде у складу са најнижим степеном образовања, основном школом.

“Зато позивамо све грађане Србије да у наредном периоду, посебно уочи Божићног празника не купују у продавницама система ‘Делезе Србија’ и солидаришу се радницима којима се смањило право на увећање минималне зараде која је мала, мизерна и понижавајуће бедна. Уједно, одбацујемо са презиром тврдње белгијске компаније да ‘промена стручне спреме ни на који начин неће утицати на промену зараде’, јер и потпуни економски лаик види да ће им са новим обрачуном зарада плата остати у висини прошлогодишњег минималца”, наводе представници синдиката.

Прочитајте још:  Лекари се жале на неплаћени рад

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *