Америка увела санкције Додику

0
додик

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Министарство финансија САД увело је данас санкције српском члану Председништва БиХ Милораду Додику због, како тврде, његових „коруптивних активности” и „претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ”.

Како се наводи у саопштењу на сајту америчког министарства, санкције су уведене и Алтернативној телевизији (АТВ) из Бањалуке, за коју се тврди да је под контролом Додика.

У образложењу санкција се наводи да је ова мера део „преданости” администрације председника САД Џозефа Бајдена да се промовише одговорност за оне који, између осталог, како се тврди, „подривају стабилност региона Западног Балкана кроз корупцију и претње дугогодишњим мировним споразумима”.



Министарство у саопштењу наводи да је Додик „поткопао институције БиХ” позивајући на одузимање државних надлежности и покренуо стварање паралелних институција у ентитету Република Српска (РС).

Америчко министарство тврди и да је Додик искористио своју званичну функцију у БиХ да „акумулира лично богатство кроз корупцију, мито и друге облике корупције”, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они наводе да ове акције „угрожавају стабилност, суверенитет и територијални интегритет БиХ и поткопавају Дејтонски мировни споразум, ризикујући тиме ширу регионалну нестабилност”.

У образложењу санкција које су САД увеле и Алтернативној телевизији из Бањалуке, наводи се да је тај медиј „у приватном власништву компаније блиско повезане с Додиковом породицом”.

Наводе и да Додик има личну контролу над АТВ, „иза кулиса, тако што захтева лично одобрење за медијске приче повезане с политички осетљивим темама”.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *