Канада мора да плати 40 милијарди долара одштете домороцима којима је одузимала децу

0
канада

(фото:Илустрација)

Канада је објавила да је оквирно договорила да деци староседелаца која су одведена од породица и стављена у систем социјалне заштите плати одштету од око 40 милијарди канадских долара (приближно око 28 милијарди евра).

Договори укључују 20 милијарди канадских долара за потенцијално стотине хиљада деце староседелаца која су одведена из породица и нису имала приступ јавним услугама или им је приступ био отежан.

Додатних 20 милијарди долара предвиђено је за реформу система социјалне заштите у идућих пет година, преноси Индекс.

Највећа нагодба у канадској историји

Канадска влада је још прошлог месеца објавила да ће за одштету да издвоји 40 милијарди долара, али детаље је открила тек у уторак. Договор је постигнут готово после 15 година након што је удружење канадских староседелаца поднело тужбу због кршења људских права.

Деца староседелаца непропорционално су заступљена у систему хранитељских породица широм државе. Канада је признала да је њен систем дискриминаторски, али је више пута одбијала да плати одштету и финансира реформе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово је, уједно, и највећа финансијска нагодба те врсте у канадској историји, а коначни договор се мора завршити до 31. марта ове године.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *