МИП Белорусије: Важно је стабилизовати ситуацију у Казахстану

0
министарство одбране Белорусије

министарство одбране Белорусије

Важно је прекинути немире у Казахстану, рекао је дописнику Спутњика званични представник белоруског Министарства спољних послова Анатолиј Глаз.

Раније је објављено да су током викенда почели протести у неколико градова Казахстана узроковани поскупљењем течног гаса који се користи као гориво за аутомобиле.

Грађани који учествују у протестима тражили су да се цена гаса снизи са 120 (0,27 долара) на 60 (0,13 долара) тенге по литру. Након тога је на лицу места почела да ради владина комисија која је најавила смањење цене гаса на 50 тенге по литру.



Протести у Казахстану су ипак настављени и резултирали су сукобима са агенцијама за спровођење закона и покушајима заузимања административних зграда.

Став Минска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наравно, нисмо равнодушни према ономе што се ових дана дешава у Казахстану. То је нама блиска земља, наш савезник, па помно и са забринутошћу пратимо ситуацију”, рекао је секретар за штампу белоруског министарства спољних послова.
Према његовим речима, догађаји који се одвијају у Казахстану познати су белоруској страни по форми и садржају, посебно „механизми и алати који се користе током протеста видљиви су голим оком“.

Анатолиј Глаз је скренуо пажњу на важност стабилизације ситуације у земљи и окончања немира. Стога се Минск нада да ће се званични Нур-Султан изборити са ситуацијом.

„Историја је убедљиво доказала да пут преврата и револуција не води ничему добром“, сажело је Министарство спољних послова Белорусије.

Нереди после поскупљења гаса: шта се сада дешава у Казахстану >>>

Став Кремља

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да се руководство Казахстана није обратило руској страни за помоћ у вези са протестима у земљи.

Прочитајте још:  Руски амбасадор огласио се поводом подизања борбене готовости Војске и МУП-а Србије

„Уверени смо да наши казахстански пријатељи могу самостално да реше своје унутрашње проблеме“, посебно је истакао.
Тада је Дмитриј Песков додао да је „важно да се нико споља не меша“.

Прес-служба руског министарства спољних послова је заузврат истакла да помно прате ситуацију у Казахстану. За сада дипломате немају информације о Русима који су повређени током протеста.

Министарство спољних послова се нада да ће се ситуација у земљи нормализовати у блиској будућности, тим пре што Русију повезују стратешки и савезнички односи.

Руска страна се залаже за мирно решавање ситуације у Казахстану у оквиру националног законодавства. Акције које предузима руководство земље су усмерене на овај сценарио.

В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *