НА КОПАОНИКУ РЕСТРИКЦИЈЕ ВОДЕ, А 2 ЧАЈА 700 ДИНАРА: Бројни туристи БЕСНИ!

0

(фото:Twitter/Printscreen/@poludomacica)

Дугогогодишњи проблем који се у нашем највећем зимском туристичком центру јавља када је максимална попуњеност смештајних капацитета догађа се и ових дана – нема довољно воде за пиће. Зато се уводе рестрикције па су, посебно у објектима на нижим котама, славине по цели дан суве.

Од децембра до краја марта Копаоник врви од туриста, а локали који су на самим стазама или омиљени скијашима – “држе” високе цене у односу на објекте који су мало изоловани, па чак и у односу на Београд. С једне стране је разумљиво да цене буду више, јер становници Копаоника и околних места живе од сезонског туризма и угоститељства, посебно имајући у виду да је ова планина најпосећенија зими, али са друге стране није у реду што се на такве цене уводи рестрикција воде.

Негодују, наравно, бројни туристи, али проблем постоји одавно и све је учесталији услед прекомерне градње, а недовољног улагања у повећање капацитета водовода на планини. Зато су поједини већи хотели тај проблем решавали самостално, бушењем до проналска воде у дубини земљишта па тако ових дана, када на Копонику борави око тридесетхиљадатуриста, у њима нема невоља са дотоком воде.



“У време рестрикција обезбедили смо цистерне са водом за пиће, а до несташице воде крајем протекле недеље дошло је услед неусклађених капацитета фабрике за прераду воде из Драгањског потока и прекомерне потрошње. Течније речено, имали смо велику мутноћу воде која у фабрику дотиче а до тога је дошло због високе температуре и топљења снега, што се у овом периоду ретко дашава. Стога смо објекте на нижим котама протекле суботе и недеље били принуђени чак и да са водовода искључимо”, рекао је директор ЈКП “Рашка” Радомир Јаћовић и додао:

Прочитајте још:  На суду због Путинових пара: Вацић тужио Стојковића

“Тако смо успели да у фабрици прерађеном водом допунимо резервоаре и да делимичним завртањем славина на водоводу према тим нижим котама смањимо притисак, па и прекомерну потрошњу. На тај начин успели смо да успоставимо равнотежу и од почетка ове недеље више на Копонику нико нема невоља са несташицом чисте воде за пиће”, истиче Јаћовић, додајући да се поодавно већ ради на пројекту за дугорочно решавање проблема водоводне и канализационе инфраструктуре на Копаонику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, на Копаонику малтене свуда ћете три пића у просеку платити 1.000 динара: кувано вино је око 300, капућино и еспресо иду чак до 280 динара… Осим тога, у атрактивним бутицима, са ски и спортском опремом, нема никаквих снижења, па се припремите на приличан трошак ако вам нешто зафали.

Еспресо.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *