Научник са Оксфорда: Не можемо да вакцинишемо планету сваких шест месеци

0

Izvor: Shutterstock

Водећи стручњак који је помогао у стварању вакцине Оксфорд-АстраЗенека против ковида-19 рекао је да није изводљиво свима у свету дати допунске вакцине више пута годишње.

„Не можемо да вакцинишемо планету сваких четири до шест месеци. То није одрживо нити приступачно“, рекао је професор Ендрју Полард, директор Оксфордске групе за вакцину и шеф британског комитета за вакцинацију и имунизацију, у интервјуу за „Даилy Телеграпх“.

Полард је такође нагласио „потребу циљања на угрожене убудуће“, уместо да се даје дозе свима који имају 12 и више година, преноси ЦНН.



Потребно је више података да би се утврдило „да ли ће, када и колико често онима који припадају рањивој групи бити потребне додатне дозе“, рекао је он.

Полард је такође рекао да мисли да су потребни додатни докази пре него што се понуди четврта доза вакцине против ковид-19 људима у Великој Британији, која тренутно даје трец́у вакцину здравим људима старијим од 18 година и особама које припадају ризичним групама од 16 и више година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У одвојеном интервјуу за “Скy Неwс”, Полард је навео очигледну неравномерност увођења вакцина широм света.

“Једноставно није, из глобалне перспективе, приступачно и одрживо давати четврту дозу свима на планети сваких шест месеци”, рекао је Полард.

„И запамтите да је данас мање од 10 одсто људи у земљама са ниским приходима чак и добило прву дозу, тако да читава идеја о редовним четвртим дозама на глобалном нивоу једноставно није разумна.

Израел је већ почео са увођењем четврте дозе вакцине, нудећи је свим медицинским радницима и особама старијим од 60 година од понедељка.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: svetlana @fjaka2004



Крајем децембра, немачки министар здравља Карл Лаутербах рекао је јавном сервису ЗДФ да ће Немцима “бити потребна четврта доза вакцинацине против ковида-19”.

“Најгоре је иза нас. Свет само треба да преживи зиму”, рекао је Полард у интервјуу и додао да “у једном тренутку друштво мора да се отвори”, али и да ће тада доћи до пораста инфекција, због чега зима вероватно није најбоље време за тако нешто.

Он је закључио издавањем оштрог упозорења о опасним последицама дезинформација о вакцини, истичуц́и да чак и “ненамерни” коментари политичара могу да изазову хаос.

“Рецимо само да су коментари у континенталној Европи утицали на људе у Африци”, рекао је он.



У међувремену, у САД је прерано да се разговара о потенцијалној четвртој дози вакцине против коронавируса за вец́ину људи, рекао је крајем прошле године др Ентони Фаучи, директор Националног института за алергије и инфективне болести.

“Мислим да је прерано говорити о четвртој дози“, рекао је Фаучи.

Једна од ствари које ћемо веома пажљиво пратити је каква је трајност заштите након трец́е дозе мРНА вакцине попут Модерне и Фајзер/Бајонтека”, рекао је Фаучи.

“Ако је заштита много трајнија од групе са две дозе, без појачања, онда можемо проћи значајан временски период без потребе за четвртом дозом”, рекао је Фаучи.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *