СНС-ов „Миленијум тим“ купио „Черни“ по минималној цени

0

Milenijum tim i Jaroslav Černi Foto: Nova.rs

Компанија блиска СНС Миленијум тим је према сазнањима Нова.рс и званично постала власник Института водопривреде Јарослав Черни. Уговор је потписан 4. јануара ове године. Како се у том документу може видети овај државни Институт је продат за око 2,58 милиона евра, што је и била почетна минимална цена.

За куповину Института Јарослав Черни било је заинтересовано шест фирми али су понуду за куповину дале само две. Миленијум тим у конзорцијуму са седам директора Института и фирма из Лазаревца Бауwесен. Колико је за Черни понудила друга фирма никада није објављено.

Како је месецима уназад писала Нова.рс, као будући власник био је унапред виђен Миленијум тим.

То се на крају и десило.

Јавни позив за продају Јарослава Черног објављен је 1. октобра прошле године. Минимална цена за коју је Институт неко могао да купи била је 2,58 милиона ева.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цене по акцији само 2,8 евра

Испоставиће се да је то Миленијум тиму било довољно да постане власник 92 одсто акција. То значи да су по акцији плаћали само 2,78 евра.

Иначе, Миленијум тим је компанија која од државе годинама у назад добија бројне уносне послове – од гасификације, преко изградње Београда на води, затим станова за безбедњаке па до куповине бања. Власници су Иван Бошњак и Стојан Вујко, блиски Српској напредној странци.

Да су везе са СНС јаке потврђује и чињеница да је један од двојице директора Иван Бошњак био је и на скупу ове странке у арени.



Шта су обавезе Миленијум тима

Како стоји у уговору у који је Нова имала увид, Миленијум тим са директорима има обавезу да инвестира 600.000 евра. Половину износа у првих годину дана а другу половину до истека две године.

Прочитајте још:  Ни брат ни кумови, на документу је Вучићев потпис!

Купац се такође обавезује да у наредне две године одржи континуитет пословања, да не смањује број запослених на неодређено време, да редовно исплаћује зараде.

Осим тога, уговор забрањује да се у истом периоду продаје, залаже имовина Института…

Уговор су потписали у име Министарства привреде државни секретар Драган Стевановић и овлашћено лице испред конзорцијума Миленијум тима и седморице директора.



Министарство привреде крије податке

Цео поступак продаје Института Јарослав Черни био је нетранспарентан.

У јавном позиву је наведено да ће се купац бирати у јавном надметању. На питање Нова.рс када се и где то надметање одиграло Министарство привреде, које је објавило позив, никада није одговорило.

Уместо тога објављен је уговор о продаји Черног, без образложења и објашњења на основу чега је управо Миленијум тим постао власник.

Наиме, имајући у виду да је Институт продат за минималну почетну цену, поставља се питање шта је и колико понудио лазаревачки Бауwасен и зашто је та понуда одбијена.



Директори Черног у дилу са Миленијум тимом

Осим тога, сама одлука директора Института Дејана Дивца и још шест извршних руководилаца је спорна пре свега због потенцијалног сукоба интереса и привилеговања једне фирме у односу на другу.

То се односи на информације које су потенцијално поделили са власницима Миленијум тима а нису смели.

Куповином Черног компанија Миленијум тим је заокружио све послове око изградње метроа. Њихове машине су већ на теренуна том проекту као подизвођачи а сада ће руководити и Институтом који даје или не даје сагалсност на пројекете који потенцијално могу угрозити водоизворишта.



Зашто је спорна продаја института

Прочитајте још:  Путни налог из Врњачке Бање: СНС директор „смартом“ на сахрану краљице!?!

Продаја Института за водопривреду Јарослав Черни спорна је из више разлога. Осим што у њему ради близи 300 људи од којих је 17 доктора наука, овај Институт остварује и добит те не постоји сувисло оправдање за продају.

„Не коштамо државу ни динар, од нас држава има само користи. Зато је мотив продаје упитан и некако се намеће сумња да из свега стоји интерес појединаца за контролу којом би се гарантовала позитивна мишљења за све пројекте које власт планира да изведе“, упозоравао је наш извор из Института.

Додатно проблематично је то што је Институт купила фирма блиска властима.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *