(Не)једнаки услови – Телеком покушао да „уђе“ у зграду без дозволе станара

0

Телеком Србија

Шта би грађани требало да ураде уколико неки од оператора на тржишту Србије покуша да инсталира опрему у стамбеној згради без сагласности станара?

Станари једне од зграда на Звездари тврде да је Телеком Србија покушао да “уђе” у зграду, иако станари за то нису дали дозволу. Адвокати који се баве медијским правом кажу да таква ситуација представља кршење Закона и захтева реакцију надлежних институција…

Лидија Којић: „Где вам је сагласност станара? Где вам је сагласност станара?“

Радник: „Имамо сагласност за целу Србију“.

Лидија Којић: „Ја Вас питам где вам је сагласност наше зграде да можете да уђете – не можете Ви да немате сагласност станара и да уђете у приватан посед“



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако је изгледала расправа Лидије Којић, станарке зграде у Ђока Војводића 6 на Звездари, у којој је, према њеним речима, компанија Телеком Србија без сагласности станара зграде покушала да инсталира своју опрему.

За Н1 појашњава да у згради у којој има 12 станова нико од станара није дао сагласност да поменути оператор “уђе” у зграду и да су се са сличним проблемима већ суочавали.

“Ми нисмо дозволили да се уведу, тако да је све то остало тако како јесте. И једно шест месеци је био мир и тишина, да би онда јесенас поново кренуло… Ми смо се захвалили, све је то њихов посао, али ми смо рекли да смо задовољни са тренутним оператором ког имамо и да не желимо да га мењамо. Ја сам му (раднику Телекома) једноставно објаснила да немају права да раде то што раде, јер немају дозволу станара. Не може нико да уђе у зграду и да без дозволе станара прикључи закачи, остави, намести…”, изјавила је Лидија Којић.

Прочитајте још:  Британци шаљу Шиптаре са Косова и Метохије да ратују у Украјини?

Којић, која је и чланица Покрета Слободна Србија, каже да се и компанија Телеком Србија огласила након што су на друштвеној мрежи Твитер видели снимак расправе радника и станара. Дали су обећање, каже Којић, да ће утврдити околности и покренути дисциплински поступак уколико буде потребе.



Међутим, прописи из области становања, када је реч о инсталирању опреме било које компаније, веома су прецизни. Закон о општим правилима кућног реда у стамбеним зградама каже:

“Забрањено је у заједничким деловима зграде извођење радова на постављању и демонтирању инсталација, уређаја и делова зграде, као и грађевинских радова без потребног одобрења надлежног органа и без сагласности скупштине стамбене заједнице”.

Адвокат Милош Стојковић за Н1 објашњава да ако се мимо воље станара улази у зграду – то захтева реакцију надлежних органа.



“Грађани би у ситуацијама где су мимо сагласности скупштине станара коришћене заједничке просторије, превасходно могли да се обрате органу локалне самоуправе задуженом за надзор над прописима из области становања. То је у Београду Градски секретаријат за комуналне и стамбене послове, као и комуналној инспекцији надлежној за конкретну градску општину. Потенцијално се може подићи нека од својинских тужби по општим прописима који уређују право својине, што укључује и могућност захтевања накнаде штете ако је до ње дошло”, каже Стојковић.

Али, саговорник Н1 упозорава да ако нека компанија непоступањем по закону покушава да стекне предност на тржишту – не може се говорити ни о фер конкуренцији, као ни о једнаким условима за све учеснике на тржишту.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *