Шта је Додик обећао Мађарској за 100 милиона евра?

0

(фото:БН ТВ)

Република Српска и Мађарска настављају активности око формирања мађарског фонда у Српској, који ће на располагању имати 100 милиона евра за подршку малим и средњим предузећима, те пољопривредницима, најавио је премијер Српске Радован Вишковић.

Ипак, према најавама од пре месец дана, Управни одбор поменутог фонда већ је требало да буде формиран, али није познато да ли је то учињено.

“Све иде својим токовима. Једноставно одвијају се процедуре. Треба да то верификује и једна и друга Влада. Имали сте прилику да само пре седам или десет дана чујете и директно премијера Орбана који је рекао да тих 100 милиона евра , колико је предвиђено тим фондом помоћи РС, није упитно И да ће она доћи. Само је питање дана кад те формалности треба да завршимо али ја очекујем да ми то већ имамо почетком идуће године”, изјавио је премијер Радован Вишковић.



Према досадашњим најавама из Владе Републике Српске, мађарски фонд у Српској требало би да функционише на начин да подносилац захтева за добијање гранта треба да уложи својих 30 одсто средстава, док би из мађарског фонда могао рачунати на износ до 70 одсто бесповратног новца.

Економиста Светлана Ценић сматра да је већ сада јасно коме ће отићи тај новац, ако уопште дође.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“ Ићи ће онима које Милорад Додик одреди пошто се он за све живо пита тако И тих 100 милиона евра од Мађарске. То ће вероватно бити подобнима, послушнима И ништа то није чудно И ништа то није ново. И још нешто како кажу представници дипломатије Мађарске да је тих 100 милиона евра речено да ће бити дато РС , односно обезбеђено РС по неком основу али су постојали услови а то је не превише таласања што се тиче И повратка надлежности И блокада институција . А сад видјећемо да ли ће бити испуњени услови или ће бити пара или услова . Нешто ће од тога бити”, каже Светлана Ценић.

Прочитајте још:  Тенкови ДНР чисте Мариупољ од укронацистичких батаљона (видео)

Један услов који је власт Српске спремна да испуни Мађарској већ је припремљен, тврди посланик у Скупштини Српске Небојша Вукановић.

“Предсједница Надзорног одбора Електропривреде РС Славица Ињац написала је један предлог споразума по коме се 70 одсто власништва компаније Солар 1 која је у стопостотном власништву Електропривреде преноси једној мађарској компанији која треба да буде власник 70 одсто акција те највеће соларне електране која се гради И у која је вишемилионски подухват . Поставља се питање да ли је Додик поклонио део Електропривреде РС И већинско власништво Солар 1 , соларне електране вредности десетине ако не И стотине милиона марака мађарској компанији на одложено плаћање у неким ратама , а да заузврат добије подршку од Орбана да му стави вето И да га промовише “ , тврди Вукановић.

Питање је, међутим, да ли ће и коме ишта од обећане помоћи из Мађарске стићи у Републику Српску ове године, имајући у виду неколико чињеница: да је у периоду од 2016. до 2020. године исплаћено око 178 милиона евра преко мађарске фондације Просперитати за Мађаре у Војводини у Србији, а да је у последње две године 60 одсто помоћи из тог фонда отишло на мање од 10 одсто пријављених, каже за Радио Слободна Европа Вираг Ђурковић, новинарка из Суботице, на северу Србије.

“Фондација “ Просперитати” још није објавила резултате свог последњег циклуса из 2020. године што је више предузетника довело у тежак положај јер су рачунали на најављење конкурсе , а 2021.године није објављена ниједна пријава јер нема ресурса за то” , каже Ђурковићева.

“Поред тога, Мађарска се тренутно суочава са низом унутрашњих проблема: курс националне валуте форинте је на веома ниском нивоу, инфлација је рекордно висока, а фондови ЕУ су исцрпљени”, истиче Ђурковићева.

Прочитајте још:  У Милану се одржавају демонстрације против испоруке оружја Украјини

Имајући у виду ове чињенице остаје потпуно отворено питање: да ли ће мађарска влада послати властима Републике Српске обећаних 100 милиона евра тек тако, или ће власти Српске заузврат Мађарској дати део Електропривреде Српске и по којој цијени.

БН

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *