Зорана Михајловић: Рио Тинто до сада платио Србији око 13 милиона динара

0

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је данас да је Рио Сава Еџплоратион, кћерка фирма Рио Тинто, до сада на име накнаде за геолошка истраживања платила држави Србији око 13 милиона динара, а да би накнада за експлоатацију зависила од количине експлоатисаног минерала јадарит.

Михајловић је рекла да је накнада за коришћење ресурса и резерви минералних сировина регулисана Законом о накнадама за коришћење јавних добара.

„Рио Тинто је за геолошка истраживања до сада платио држави Србији 13.034.650 динара, а финансијске обавезе по основу екплоатационог права зависе од количине експлоатисане руде, што се може прецизирати тек када то привредно друштво, након добијања неопходних одобрења, почне са експлоатацијом и кроз кварталне извештаје изрази количину руде која је експлоатисана“, рекла је Михајловић.



Истакла је да не постоји никакав уговор између државе Србије и њених институција са компанијом Рио Сава Еџплоратион, нити са било којом другом компанијом за експлоатацију руде јадарита. Михајловић је рекла да Србија има обавезу да поштује законске прописе, као што и сваки потенцијални носилац истраживања или експлоатације има обавезу да испуни прописане законске услове да би могао да аплицира за било које од права у области геологије и рударства.

“Конкретно, за пројекат ‘Јадар’ урађен је елаборат којим су оверене резерве литијума и бора у количини од 158.647.256 тона руде, чему је претходило спровођење геолошких истраживања које је компанија Рио Сава Еџплоратион спроводила у складу са одобрењима која су издавана од 2004. године”, рекла је Михајловић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додала је да се на захтев мештана Горњих Недељица са пројектом “Јадар” стало и да је кључно за све даље одлуке у вези са пројектом да се заврше студије у вези са његовим утицајем на животну средину, на основу чега ће и грађани моћи да дају свој став, кад буду познате све чињенице.

Прочитајте још:  У Србији се из кредита најчешће плаћају станови

Ко ангажује стручњаке за Студију о утицају

На питање да ли је логично да стручњаке за Студију о утицају на животну средину ангажује сама компанија, а не држава Михајловић је рекла да Министарство рударства и енергетике по важећој законској регулативи нема могућност да одређује привредне субјекте и пројектантске организације које ће радити инвестиционо-техничку документацију.

“Надлежна министарства кроз контролну функцију дају сагласност на достављену пројектну документацију и Студију утицаја на животну средину. У конкретном случају ‘Јадар’, Министарство заштите животне средине даје сагласност, односно процењује да ли је студија утицаја на животну средину адекватно сагледала све чиониоце утицаја експлоатације”, рекла је Михајловић.

Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *