Ево како се правилно честита најрадоснији хришћански празник

0
пост

Рођење Христово (Фото: Vranjske)

Православни верници данас славе Божић по Јулијанском календару – рођење Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник.

Разноразне варијације у обичајима углавном су узроковане поднебљем, али основни елементи прославе Божића присутни су свуда – уношење Бадњака у кућу и његово паљење, Бадње вече, чесница, положајник.

На Божић се људи поздрављају речима: “Христос се роди!” и отпоздрављају са: “Ваистину се роди!”. Уколико се шаље честитка на њој треба да пише “Мир Божји, Христос се роди”.

Обичај је да се Божић честита породици и најближим пријатељима, а у последње време посебно су популарне божићне поруке које се деле на друштвеним мрежама.

Уколико их шаљете, имајте на уму да се Божић пише великим словом (“Срећан Божић”), а „божићни празници“ малим (“Срећни божићни празници!”). Ако пишете “Мир божји, Христос се роди”, правопис дозвољава и „божји“ и „божији“, а одговара се са: “Ваистину (или „уистину“) се роди”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током најрадоснијег хришћанског празника Божића, заборавите на “добар дан ” и довиђења” већ све поздрављајте речима “Мир Божји, Христос се роди!”.

Овај начин поздрављања, ако нисте знали, треба користити све до Богојављења, 19. јануара.

Данас се гости не зову у кућу, а свештеници подсећају на то да је Божић породични празник и да се не иде ни у посете. У кућу треба да уђе само положајник, који симболично долази да би укућанима донео срећу и благостање.

Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *