ФРАНЦУСКЕ ВЛАСТИ У ПАНИЦИ И СТРАХУ Чека нас казахстански сценарио

0
срби

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Француска влада ради на новим мерама ограничавања раста цена струје.

Како је медијима рекао француски министар финансија Бруно Ле Мер, Париз жели да на тај начин избегне талас незадовољства грађана који је захватио Казахстан.

“Погледајте шта се догађа у Казахстану, то је показатељ шта може да се догоди када цене енергената експлодирају, то је политички опасно”, рекао је Ле Мер.



Цена енергената осетљива је тема у Француској. Повећање пореза на гориво у 2018. покренуло је вишемесечне уличне протесте који су прерасли у шири антивладин покрет.

Енергенти су 2021. поскупели широм света а Париз се обавезао да ће заштитити домаћинства ограничењем раста регулираних цена струје на само четири посто у фебруару.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цене су у међувремену још више порасле, а покушај Париза да их замрзне ограничењем накнада показао се недовољним.

“Ако у наредним данима не нађемо решење за цену струје, Французима ће крајем јануара струја поскупети од 35 до 40 посто”, рекао је министар.

“На коцки су хиљаде радних места. Протекле две недеље радили смо ноћу и дању како бисмо пронашли решење које ће гарантовати горњу границу раста цене електричне енергије од четири посто и заштитити интензивне потрошаче међу компанијама”, додао је он.

Париз разматра могућност да државна електроенергетска компанија ЕДФ понуди конкуренцији више струје из нуклеарних електрана по повољнијим ценама, како добављачи не би плаћали високе цене струје на велепродајним тржиштима које утичу и на цену струје за домаћинства.

У Казахстану већ данима букте протести који су избили због цене горива и прерасли у опште незадовољство грађана. Власти наводе да постепено преузимају контролу над земљом и поручују изгредницима да ће их елиминисати.

Прочитајте још:  Енергетски систем Сумске области у Украјини без струје

Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *