Инфлација у еврозони достигла нови рекорд

0

(Pixabay)

Инфлација у еврозони порасла је у децембру 2021. године на 5 процената међугодишње, што је нови рекордан ниво, према данашњим прелиминарним подацима статистичке службе Европске уније, Евростата.

Међугодишња инфлација у монетарном блоку износила је у новембру 4,9 посто.

Расту индекса потрошачких цена у еврозони у децембри највише је допринело поскупљење енергената од 26 одсто на годишњем нивоу, док су цене хране, алкохола и дувана повећане за 3,2 процента, неенергетских индустријских производа за 2,9 посто, а услуга за 2,4 процента, објављено је на веб сајту Евростата.



Највише стопе инфлације међу државама чланицама еврозоне забележене су у децембру у Естонији од 12 посто на годишњем нивоу, и Литванији од 10,7 процената, док су најниже стопе регистроване на Малти, 2,6 одсто, и у Португалији 2,8 посто.

Висока стопа раста потрошачких цена у еврозони протеклих месеци главна је тема у менаџерским круговима у којима се расправља о томе да ли би Европска централна банка (ЕЦБ) требало да заузме агресивнији став у борби против инфлације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ЕЦБ је прошлог месеца саопштила да ће до краја марта окончати корона програм куповине обвезница, уведен пре две године када је избила пандемија, али је истовремено обећала да ће наставити са куповинама у оквиру другог, редовног програма подстицаја током 2022, преноси Танјуг. Евро је ојачао данас за 0,2 посто према долару, и трговао се на нивоу од око 1,131 долара до средине јутра.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *