САД шаљу Ф-16 у Пољску на заједничку обуку за „брзо распоређивање“ са погледом према Украјини

0

Image: F-16, NATO/US Air Force

Неколико дана пре планираних преговора Русије и НАТО-а у Женеви који треба да почну 9-10. јануара, Сједињене Државе су послале неколико борбених авиона Ф-16 у Пољску, у оквиру мисије обуке НАТО-а за помоћ пољском и белгијском Ф-16 „полицијске мисије“, преноси Зиро Хеџ.

Амерички ловци су распоређени из ваздушне базе Спангдалем у Немачкој како би увежбали „брзо распоређивање“ у региону источне Европе. То је најважније у тренутку када су тензије између Русије и НАТО-а на ивици, посебно због догађаја у источној Украјини и усред оптужби да је Русија распоредила трупе на Криму и близу границе.

У званичном саопштењу НАТО-а за штампу, описана је мисија обуке: „Белгијски, пољски и амерички ловци ће вежбати напредне ваздушне маневре и блиско сарађивати са Комбинованим центром за ваздушне операције Уедем (ЦАОЦУЕ) како би побољшали процедуре командовања и контроле. Овај одред у источној Европи је дизајниран да побољша операбилност међу савезницима и увежба брзо распоређивање авиона у алтернативне базе“.



Пољска је, треба подсетити, постала пуноправна чланица НАТО-а крајем 1990-их – управо у време најинтензивнијег руског противљења на основу претходних обећања из Брисела да неће ширити евроатлантски војни блок даље на исток.

Милитари Тајмс, у међувремену, описује ову најновију заједничку мисију Ф-16 као прецизно дизајнирану да се припреми за могући сценарио сукоба у Украјини:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Напори НАТО-а за ваздушну кампању могу постати све важнији како тензије између Украјине и Русије настављају да расту. Украјински одбрамбени званичници су раније изразили своју све већу забринутост због могућности инвазије, а један званичник је за Аир Форце Магазине рекао – под условом анонимности – да ће њихов приоритет број један у одбрани од Русије бити противваздушна одбрана.“

Прочитајте још:  ТУРЧИН ХТЕО ДА СИЛУЈЕ МИЛИЦУ: Kолашинка одбранила част и сада треба да плати казну од 82,5 евра!



Саопштење за штампу НАТО-а даље је потврдило „солидарност“ алијансе усред хитних претњи.

Поред тога, заменик начелника штаба за операције у седишту НАТО савезничке ваздушне команде бр. Генерал Џоел Кери је изјавио да „ова распоређивања показују способност Алијансе да брзо и ефикасно распореди средства у виталне регионе како би осигурала партнере и заштитила ваздушни простор савезника“.

Чини се да Русија можда „одговара“ НАТО-у сопственим патролама над такозваном „синдикалном државом“ Белорусије и Русије, преноси ТАСС.



„Посаде белоруских и руских ловаца Су-30СМ извршиле су своју прву заједничку ваздушну патролу границама Уније ове године“, саопштило је у среду Министарство одбране Белорусије.

„Белоруски и руски пилоти на вишенаменским ловцима Су-30СМ извели су своју прву заједничку ваздушну патролу границама Уније ове године. Пилоти су провели 120 минута у ваздуху, преваливши раздаљину од преко 1.150 км током патролирања“, наводи се у саопштењу.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *