ДАНАС НИКАКО НЕМОЈТЕ ЧИСТИТИ КУЋУ: Шта означава други дан Божића и коме је он посвећен?

0
пост

Рођење Христово (Фото: Vranjske)

Православни верници Божић славе пуна три дана, а сваки има своје име. По обичајном календару, та три дана кућа се не чисти, поготово не метлом.

Први дан најрадоснијег празника православаца је Божић, други је Божији дан, посвећен Богородици, а трећи Стевандан.

Другог дана празника Рођења сина Божијег слави се Пресвета Богомајка у знак захвалности зато што је родила Спаситеља људског рода.



Празник који је најстарији од свих празника Богородице, назива се Сабором, јер се сабирају сви верници, да прославе Деву Марију.

Назива се и Божји или Средњи дан, и проводи се свечано, у знаку солидарности, милосрђа, пријатељства. Обилазе се кумови, пријатељи и комшије, примају гости.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још се понегде задржао обичај коледа. Група маскираних младића обилази куће, певају коледарске песме, желећи домаћинству здравље и напредак. Понегде млади у насељу, порти или на раскршћима играју у колу, док други на тркама, на окићеним коњима, “вијају” Божић.

Невесте одлазе у свој род где остају неколико дана.

Међутим, ове године епидемиолози не препоручују посете и апелују да се празници обележавају у најјужем кругу породице. Препорука је да се пријатљи позову телефоном или скајпом.

Трећег дана Божића, слави се Свети архиђакон и првомученик Стефан, кога бројне породице празнују као крсну славу.

Празновање траје до малог Божића, односно 14. јануара. Не пости се до Крстовдана. При сусрету људи се поздрављају традицоналним божићним поздравом, рукују и љубе.

Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *