Долазиће нам све више радника из земље која стрепи од банкрота у 2022.

Долазиће нам све више радника из земље која стрепи од банкрота у 2022.

(Фото: EPA-EFE/ ADI WEDA)

У последње две године у Србији сведочимо све већем приливу страних радника. Само током прошле године издато је више од 20.000 радних дозвола страним држављанима, те се у том види решење једном од проблема који дуго мучи наше тржиште рада, а то је мањак радне снаге.

Највећи број заинтересованих радника долази нам из Турске, Русије, Кине, Индије, Украјине, а довитљиви привредници су успели да доведу и раднике из Шри Ланке.

Развој догађаја у светској економији, која се осетно погоршала, те се многи број земаља се налази у незавидној ситуацији, игром случаја иде руку под руку решавању проблема на нашем тржишту рада. Тако можемо очекивати да, из малопре поменуте Шри Ланке, већи број радника који ће долазити код нас да раде, јер се према анализама са више страна тој земљи у 2022. спрема банкрот.Шта се дешава у Шри Ланки?

Многе земље нашле су се у незавидној ситуацији. Цене расту, а државна каса је све празнија. Све ове неповољне ситуације утичу на квалитет живота грађана, као и радника који се све више одлучују да свој посао и живот започну негде другде.

Један од најновијих примера је и Шри Ланка. Од када је почела пандемија пола милиона људи живи у сиромаштву, цене све више расту, а инфлација бележи размере које нису забележене у скорије време. Са све више страна се може чути како би у 2022. години ова земља могла да банкротира.

У суштини, слом националне економије Шри Ланке десио се због споја више фактора. Са једне стране пандемија и слом туризма пољуљали су темеље, да би повећана државна потрошња и смањени порези потпуно покосио изгледе ове економије.
Ако погледамо на чињеницу да је тренутна инфлација у тој земљи 11 одсто, а да се минималац који је постављен на 10.000 шриланчанских рупија није мењао од 2016. године, постаје врло јасно зашто из ове, али и других земаља, постоји све већи одлив радне снаге. Самим тим отвара се нова шанса да ће се прилив радника између осталог наставити и у Србији.

Оваква ситуација у свету може бити још једна прилика за Србију. Многи послодавци се одлучују за увоз радне снаге, јер иако је ситуација по питању радне снаге нешто боља у последње време и даље није сјајна. Поготово у секторима грађевине, угоститељства и рада у фабрикама.

Поред овога многе стране компаније које послују у Србији, такође се одлучују за увоз радника и тако олакшавају себи посао.

Највећи разлог увоза радне снаге, из перспективе Србије, јесте то што су трошкови за послодавца много мањи него при запошљавању наших људи.

Један домаћи привредник у септембру је доводио раднике управо из Шри Ланке, који су радили и до 10 сати дневно, шест дана у недељи, и чија је основна плата 320 евра, пише Близ бизнис.

„Једноставно коштају ме мање. Уз то, ја као мали приватник не могу да платим радника колико може велика компанија и ту настаје велики проблем.“

Он је додао и да на једном раднику може да уштеди скоро 400.000 динара за годину дана.

Колико год ово скандалозно звучало домаћој јавности, за једног Шриланчанина, којем је пандемија девастирала националну економију и који ради за плату на граници минималне, долазак у Србију се испоставља као прилика да заради и три пута више новца.

Према подацима Светске банке, од почетка пандемије око 500.000 људи је у Шри Ланки пало испод границе сиромаштва.

Валентина Булатовић/Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета