Епска борба за америчку душу тек почиње

0

Присталице председника Доналда Трампа током демонстрација испред зграде Конгреса САД, 6. јануар 2020.

Годину дана након устанка на Капитолу, демократија је још увек на удару републиканаца. Шта треба учинити да се избегне клизање у насиље?

Да ли је демократија у Америци заиста на ивици колапса? Чини се да многи озбиљни људи размишљају на овај начин. Прва годишњица побуне на Капитол Хилу, коју демократе виде као покушај државног удара подстакнут Доналдом Трампом, изазвала је прошле недеље поплаву нервозних спекулација да би се то могло поновити пре, током или после председничких избора 2024. – и да ће следећи пут бити пуч би могао успети.

У срцу овог алармантног сценарија је једна несрећна чињеница: многи, можда већина гласача изгубили су поверење у демократски систем који их води.



Нова анкета УСА ТУДЕЈ / Универзитета Сафолк показала је да је осам од десет републиканаца, демократа и независних забринуто за будућност америчке демократије. Али се не слажу око разлога – и ко је крив: 85% демократа оне који су умешани у нереде на Капитол Хилу назива „криминалцима“; две трећине републиканаца сматра „да су отишли ​​предалеко, али то има смисла“.

„Између сваког од нас и живота којим доминира деспотски режим, постоје само слободни и поштени избори на којима се губитник повинује резултату“, упозорава професор права са Харварда Лоренс Триб. Али све чешће за савремене политичаре часни пораз постаје потпуно туђ појам.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај хронични губитак институционалног поверења и кредибилитета, који је укаљао и политизовани Врховни суд којим доминирају конзервативци, одражава друштво које је отвореније раздвојено дугогодишњим културним, расним и верским сукобима, у којима расту неједнакости у приходима и здрављу. Ове несугласице, пак, намерно појачавају медији, блогери и интернет тролови.

Прочитајте још:  Бес због полицијског часа – У Холандији запаљен центар за тестирање на корона вирус

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *