Прозападни “6.октобар” позива грађане да не изађу на референдум

0

(фото:Борба за истину)

Покрет Нови 6. октобар позива грађане Србије да не изађу на референдум који је заказан за 16. јануар, наводећи да за то постоје најмање четири разлога: референдум је нелегитиман, ирелевантан, бесмислен и додатно штетан за режим у случају слабе излазности.

Председник Покрета Војин Ракић каже за портал Н1 да „Вучићев режим лоше пролази без обзира на исход референдума, а слаба излазност додатно делегитимизује његову власт“.

„Референдум се може сматрати неуспелим ако ниједан од два одговора не добије више од 50 одсто гласова укупног бирачког тела, док би укупна излазност испод 50 одсто на референдуму о кардиналном питању које би требало да пружи одговор на схватање грађана о подели власти, представљало потпуни крах референдума“, истиче Ракић.



Према његовим речима, референдум је нелегитиман јер га је расписала нелегитимна скупштина.

„Скупштина је нелегитимна јер је настала на лажним изборима које је релевантна опозиција успешно бојкотовала. Изласком на референдум не треба давати легитимитет нелегитимној Скупштини Србије“, поручује Ракић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он оцењује и да референдумско питање није релевантно, додајући да су предложене промене у правосудном систему „само козметичке“ и да урушено правосуђе неће учинити бољим.

„Треће, услов за успешност референдума не зависи од излазности, што обесмишљава референдум. На пример, довољно би било да на њега изађе само једна особа и референдум би чак и тада формално успео“, подсећа Ракић.

Како каже, било који исход референдума неповољан је за режим и зато снатра да нема разлога излазити на њега, већ само да га „слабим оџивом треба учинити још нелегитимнијим“.

Прочитајте још:  Још једна жртва масакра у школи на Врачару: Убијено осам ученика, домар и учитељица

„Наиме, ако већина заокружи НЕ, неопходно је да се даље урушавање правосуђа заустави. Уколико пак већина заокружи ДА, подразумева се генерални реизбор свих судија које би биле биране на формално другачији начин“ наводи Ракић и додаје да удружења грађана, политичке странке и грађански протести тада треба да „ступе на сцену са захтевом за избором потпуно новог, некомпромитованог судијског кадра“.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *