ДРИ: Неправилности у Пошти, од јавних набавки до службеног аутомобила

0

Pošta

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је више неправилности у вези јавних набавки у ЈП “Пошта Србије”, али и у вези коришћења службеног аутомобила у том предузећу.

Обрачуни и исплате накнада по уговорима за рад ван радног односа нису вршени у складу са Уговором о раду, а запошљавање није било у складу са Законом о буџетском систему.

Државна ревизорска институција објавила је Извештај о ревизији правилности пословања Јавног предузећа “Пошта Србије” у делу који се односи на јавне набавке за 2019. и 2020. годину и накнаде по уговорима за рад ван радног односа и остале накнаде физичким лицима за 2020. годину

Како се наводи у Извештају, у поступку ревизије су утврђене неправилности које се односе на планирање и одређивање процењене вредности јавних набавки за 18 поступака.



“Предузеће није доказало да је процењена вредност набавки у износу од 416,7 милиона динара заснована на спроведеном испитивању, истраживању тржишта предмета јавне набавке, које укључују проверу цене, квалитета, периода гаранције, одржавања и слично, као и провере да је процењена вредност валидна у време покретања поступка јавне набавке”, наводи ДРИ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наводи се, између осталог, да приликом спровођења поступка јавних набавки у 2019. години и 2020. години Пошта није поступила у складу са Законом о јавним набавкама у два ревидирана поступка јавних набавки са износом од 243,39 милиона динара.

ДРИ указује и да приликом једног поступка набавке нису поштоване уговорне одредбе што је довело до реализације веће вредности од вредности предвиђене програмом пословања у износу од 690 хиљада динара.

Прочитајте још:  ВУЛИН И СЕЛАКОВИЋ У ИГРИ ЗА ШЕФА БИА, ГАШИЋ НА ЧЕЛУ МУП-А

Анексирањем Уговора повећана је вредност основног Уговора за 49,72 милиона динара и извршена набавка у износу од 10,63 милиона динара, без спроведеног поступка јавне набавке, што није у складу са Законом о јавним набавкама, пише у Извештају.



Без контроле службеног аутомобила

У Извештају се наводи и да приликом коришћења службених аутомобила од стране чланова Кабинета, директора и одређеног дела пословодства, Пошта није вршила контроле у погледу уредног попуњавања путних налога којима би се потврдило да су исти коришћени у пословне сврхе.

ДРИ указује и на то да предузеће није сачињавало налоге за службени пут.



Исто лице више од четири године било в.д. директор

“Исто именовано лице” више од четири године обављало функцију вршиоца дужности директора Јавног предузећа “Пошта Србије”, Београд, што није у складу са Закона о јавним предузећима, наводи ДРИ.

Тим законом је наиме прописано да период обављана вршиоца дужности директора не може бити дужи од једне године.



Рад ван радног односа

Предузеће је у 2020. години закључило најмање 1.818 уговора о обављању привремених и повремених послова са физичким лицима који нису привременог карактера.

Пошта је по том основу обрачунала накнаду у износу од 96 милиона динара и исплатила износ од 91 милион динара, што није у складу са Законом о раду.

ДРИ наводи и да је број запослених на одређено време због повећаног обима посла, лица ангажованих по уговору о привременим и повременим пословима у току 2020. године био је већи од 10 одсто од укупног броја запослених, што “није у складу са Законом о буџетском систему”.

У извештају се указује и да у поступку ревизије, Пошта није предузимала мере за исправљање откривених неправилности.

Прочитајте још:  Ковид терор у Србији: Ко лажира неуставну ковид-пропусницу 5 месеци затвора!?!

Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *