Генерални директор “Фајзера” Алберт Бурла: Вакцина против коронавируса која таргетира омикрон сој биће спремна у марту

0

REUTERS/Dado Ruvić

Генерални директор “Фајзера” Алберт Бурла рекао је за Си-Ен-Би-Си да ће вакцина против коронавируса која таргетира омикрон бити спремна у марту, а компанија је већ почела да производи прве дозе.

Алберт Бурла је рекао да још није јасно да ли је вакцина против омикрона неопходна и да ли ће бити коришћена, али ће “Фајзер” имати спремне дозе јер их неке земље већ потражују.

Нова вакцина ће бити делотворна и када је реч о другим сојевима, рекао је Бурла.



“Надамо се да ћемо произвести нешто што ће пружати много, много бољу заштиту против инфекције”, рекао је Бурла додајући да је тренутна заштита од тешких стања добра “ако се прими, рецимо, трећа доза”.

Истраживање британске Здравствене безбедносне агенције показало је да су “Фајзерова” и “Модернина” вакцина, до 20 недеља од примања друге дозе, делотворне у спречавању симптоматских случајева у свега 10 одсто случајева. Међутим, студија је показала и да су и даље делотворне у спречавању тешког обољења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, показало се да бустер доза подиже тај проценат на 75 одсто.

Први епидемиолог Америке Ентони Фаучи рекао је у децембру да нема потребе за бустер дозом која би таргетирала омикрон, јер су се садашње бустер дозе показале ефикасним у борби против тог соја.

Међутим, и генерални директор “Модерне” Стефан Бансел је рекао да раде на припреми бустер дозе која би таргетирала омикрон. Она ускоро улази у клиничку студију, и требало би да до јесени буде спремна.

Бурла је, иначе, рекао да се још не зна ни да ли је потребно давати четврту дозу, али да ће компанија спровести експерименте и то утврдити.

Прочитајте још:  Под надзором Клауса Шваба: потписана коначна декларација Г20

У Израелу се примењује и четврта доза код старијих од 60 година, људи са угроженим имуним системом и код здравствених радника.

РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *