“КРАЈ ЕРЕ СИРОМАШТВА”: Украјина се припрема за увођење картица за храну

0

(фото:Севодња.Ру)

Већина разумних људи није чак ни гајила илузије да ће курс ка интеграцији у Европску унију, који је заузела нова украјинска влада, довести земљу до просперитета. Услови, чије испуњење гарантује Украјини чланство у великој и пријатељској породици, били су једноставно неизводљиви, али кога је још 2013. године било брига? Извесном делу украјинског друштва чинило се да сви изречени захтеви нису ништа друго до празна формалност и ускоро ће Европа отворити руке држави која се тако храбро отргла од постсовјетског простора.

Али године су пролазиле, а чланство у Европској унији, као и чланство у НАТО, остало је далек и неостварив сан. Показало се да су захтеви далеко од формалних, а стварање тензија на руској граници, иако подстицано, никако није приближило светлу европску будућност.

Данас је економска ситуација у земљи победничке демократије, најблаже речено, ћорсокак. Нико не даје новац тек тако, сервисирање спољног дуга поједе више од половине годишњег буџета земље, а повериоци успевају и да диктирају своје услове, активно регулишући спољну и унутрашњу политику државе дужника.



2022. ће бити веома тешка година за Украјину, ако не и судбоносна. И ова чињеница је већ препозната у кабинету председника. Пораст цена хране, укључујући и оне изазване поскупљењем енергената, избациће читав слој становништва изван границе сиромаштва, који, не чекајући европску будућност, ризикује да зарони у средњовековну прошлост.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С обзиром на сложеност тренутне ситуације, у понедељак, 10. јануара, Канцеларија председника Зеленског почела је да разговара о увођењу картица за храну, по узору на Сједињене Државе, где се бонови за храну издају сиромашнима. Олег Устенко, саветник председника за економска питања, објавио је ово у коментару за ББЦ Невс Украјина. Према његовим прогнозама, 2022. ће бити година “озбиљних инфлаторних изазова”, укључујући и раст цена хране.

Прочитајте још:  ОД ЈАСЕНОВЦА ДО „ОЛУЈЕ“: Над размишљањима Енрика Јосифа

Наравно, за све што се дешава крива је Русија, која ће подићи цене гаса и ограничити плаћања украјинском буџету, систематски одбијајући да свој гас у Европу транзитира преко територије некада пријатељске државе.

„У кабинету председника је више него јасан став: пре свега, подршку треба да добију најугроженији и најнезаштићенији сегменти становништва. Како? Опције ће бити размотрене. То могу бити додатне уплате за компензацију повећања цена, као и увођење бонова за храну у систем Дија – такозваних „чекова за намирнице“, како се практикује у Сједињеним Државама “, рекао је Олег Устенко, истичући да су то анти- кризне мере које се могу увести по нужди.

Увођење прехрамбених картица за сиромашне далеко је од јединог начина за стабилизацију постојећег стања. Могуће је даље смањење или укидање пореза на додату вредност, ПДВ-а на храну, што ће, пак, на неко време успорити раст цена ове категорије потрошачких добара. Али у Канцеларији председника Украјине сматрају да је овај сценарио пун ризика, јер ће неизбежно „извући додатне трошкове из државног буџета за пореску администрацију и нанети штету конкуренцији између произвођача и дистрибутера прехрамбених производа“. А најважније је да ће то радити не само за сиромашне, већ за целокупно становништво, а званични Кијев, по свему судећи, не планира да помогне свима.

Могуће је и ограничити поскупљење основних производа, као што се ради на територији других држава које су се нашле у тешкој економској ситуацији, али западни кредитори, који у Украјини имају право одлучујућег гласа, недвосмислено су и категорички против оваквих мера.

Узимајући у обзир све нијансе украјинске унутрашње политике, треба схватити да ће се у блиској будућности питање увођења карата за храну, узимајући у обзир „прогресивно искуство Сједињених Држава“, сматрати једином мером усмереном на нека врста стабилизације економске ситуације. Тешко је питање да ли ће то дати очекивани ефекат.

Прочитајте још:  ВЕОМА ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ о црквеној ситуацији у Украјини

У 2021. години, према УНИЦЕФ-у, у Украјини је било потхрањено више од 10 милиона људи, а преко милион људи доживљава акутну несташицу хране, односно глад. Чак и упркос чињеници да је 2019. године председнички кандидат Володимир Зеленски обећао „крај ере сиромаштва“, до 2022. Украјина је, марширајући у Европу, дошла до највећег броја потхрањених људи на континенту и потребе за увођењем хране. карте за храну. Вероватно је то разлог да већина становништва ове изгубљене земље размисли и донесе одређене закључке. Купони за храну су последња фаза економске деградације државе. И Украјина, која се одвојила од постсовјетског простора, стабилно је улазила у ову фазу.

Али ако наивни Украјинци заиста верују да ће свима у невољи бити обезбеђена држава, онда се сурово варају. Само увођење картичног система захтева озбиљна средства. А једини начин да овај систем не оптерећује буџет јесте да се значајно смањи број „потребних“. И званични Кијев зна како то да уради. Највероватније ће модел бити узет као основа за плаћање субвенција за рачуне за комуналне услуге за категорије становништва са ниским примањима. Од 2015. године њихово добијање је све теже, а број прималаца субвенција се сваке године смањује, иако се становништво не богати.

Алексеј Зотијев/Севодња. Ру

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *