Мића у пламену: Експлозија, пожар и мрак у ЕПС за мање од месец дана

0

Foto: Nova.rs

Синоћни пожар у РБ Колубара услед којег је изгорео багер у вредности од 18 милиона евра, само је последња у низу трагедија настала због нестручности надлежних у Електропривреди Србије. За само месец дана дошло је до експлозије, пожара, нестанка грејања и струје. Свега је било, једино оставки није. Власти кажу да имамо свега и да живимо у изобиљу, а све је очигледније као да некима недостаје мало достојанства, морала и осећаја за одговорност.

Не пада снег да би прекрио брег, већ да би сакрио трагове. Управо овако гласи народна изрека, али ових дана као је она измењена у “не пада снег да би прекрио брег, већ да би управо открио трагове”. Трагове оних који су поставили нестручне, необразоване, али лојалне кадрове који су од ЕПС-а и Колубаре направили енергетског патуљка који последњих месец дана клеца на коленима, док једног дана не престане да ради.

Управо је све почело снегом који је пао средином децембра и који је тада изненадио бројне “кадрове” овог енергетског гиганта. Србију је прекрио велики снежни покривач, а преко 100.000 домаћинства талас мрака због тога што нису имали струју. Нису имали ни грејање, а убрзо је уследило наређење да се не смеју давати информације колико грађана нема струју. Почео је убрзани увоз струје, а држава је за неколико дана платила десетине милиона евра да по најскупљој цени увезе струју из региона. За само три дана платили смо 25 милиона евра за електричну енергију.



На седници Владе која је била отворена за медије председник Вучић рекао је директору ЕПС-а Милораду Грчићу да не зна шта би му рекао, али да очекује његову реакцију у наредним данима. Наравно, реакције није било, Грчић се вратио на своје радно место, а уместо оставке грађани су добили експлозију у постројењу за сушење углај у Вреоцима, делу који се налази у оквиру Колубаре.

Прочитајте још:  Моли се Градска чистоћа да хитно сврати у Бео шопинг центар

На сву срећу ниједан радник није повређен, али је причињена велика материјална штета. Само што је штета санирана, јавност је имала прилику да се увери какав угаљ се ложи. Веома брзо се проширио снимак на којем се види како се експлоатише угаљ који је помешан за блатом, односно јаловином због чега је немогуће постићи довољан ниво топлоте, а о загађењу животне средине да ни не говоримо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јучерашњи пожар само је последњих чин у драми која је траје већ месец дана, а за чији крај се надамо да неће бити трагичан по раднике ове фирме, нити по све друге грађане. До тада остаје да видимо када “Мића” планира да поднесе оставку и да ли ће уопште планирати да је понуди Влади Србије. Само да нам до те оставке не откаже цео ЕПС.



Подсетимо, јуче око 22 сата избио је велики пожар у РБ Колубара и том приликом је изгорео велики багер, односно машина која је 2017. плаћена више од 18 милиона евра. Задатак ове машине, која се стручно назива одлагач, јесте да одваја јаловину од угља чиме директно утиче на процес производње струје за потрошаче широм земље.

Како је наш портал ексклузивно објавио синоћ, проблем са гашењем пожара је погоршан због тога што ватрогасне екипе нису могле да приступе пожару услед временских прилика. Ватру је гасио 21 ватрогасац са осам возила и специјалним возилом са дроном, а ватрена стихија је савладана тек око два сата иза поноћи.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *