Студија: Т-ћелије након обичне прехладе могу да пруже заштиту од ковида

1

Izvor: Shutterstock

Висок ниво Т-ћелија, које се развију након излагања коронавирусу који изазива обичну прехладу, могу да пруже заштиту од ковида-19, показала је студија “Империал Цоллеге Лондон”, која би могла да отвори нове путеве за вакцине друге генерације.

Имунитет против ковида-19 је сложен и верује се да, иако постоје докази о смањењу нивоа антитела шест месеци након вакцинације, Т-ћелије такође имају виталну улогу у пружању заштите од вируса.

Студијом, која је започета у августу 2020., проучавани су нивои Т-ћелије које су резултат претходне обичне прехладе код 52 контакта у породици са позитивним случајевима ковида-19 убрзо након излагања испитаника том вирусу, како би се видело да ли су развили инфекцију.



Утврђено је да су 26 особа, које нису развиле инфекцију, имале значајно виши ниво тих Т-ћелија у односу на људе који су се заразили.

Империал није рекао колико ће трајати та заштита коју пружају Т-ћелије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Открили смо да високи нивои већ постојећих Т-ћелија, које тело ствара када је заражено другим људским коронавирусима попут прехладе, могу да заштите од инфекције ковид-19”, рекла је ауторка студије др Риа Кунду.

Аутори студије, објављене у “Натуре Цоммуницатионс”, рекли су да би унутрашњи протеини вируса САРС-ЦоВ-2 који су мета Т-ћелија могли да понуде алтернативни пут за произвођаче вакцина.



Тренутна вакцина против коронавируса који изазива ковид-19 циљају на шиљасти протеин, који редовно мутира, стварајући сојеве, као што је омикрон, које смањују ефикасност вакцина против симптоматске инфекције.

“Насупрот томе, унутрашњи протеини на које циљају заштитне Т-ћелије које смо идентификовали мање мутирају”, рекао је професор Ајит Лалвани, коаутор студије.

Прочитајте још:  Италијанска новинарка: Ови „пацифисти" за 8 година НИKАД нису прстом мрднули,не знају ништа о Русији, Украјини, не знају ни где је Донбас

“Последично, они се мање мењају од једног до другог соја вируса САРС-ЦоВ-2, укључујући омикрон. Нове вакцине које циљају те унутрашње протеине због тога би развиле свеобухватне одговоре заштитних Т-ћелија који би требало да штите од садашњих и будућих сојева САРС-ЦоВ-2”.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *