Власт размишља о некој врсти мораторијума на експлоатацију литијума

0
еколози, јадар

Власт у Србији размишља да стави мораторијум на експлоатацију литијума, а постоји неколико сценарија за решавање случаја “Рио Тинто”, објавио је Демостат, позивајући се на своје неименоване изворе.

Без обзира на начин на који ће бити расплетено ово крајње замршено клупко, саговорници Демостата тврде да ће власт бити на губитку и да нико не може да гарантује да би потенцијални мораторијум важио и после априлских избора.

Све је питање калкулације, (Александар) Вучић не жели да изгуби ниједан једини глас у трци за нови председнички мандат на теми „Рио Тинто“, иако је свестан да је то практично немогуће, објашњавају ти извори.



Према незваничним сазнањима Демостата, како се ближе избори, вага се о сценарију који би донео “најмању штету” Вучићевом рејтингу.

Због тога се не искључује ни могућност да Србија окрене леђа енглеско-аустралијској компанији “Рио Тинто” и да за ископавање руде јадарит буде пронађена нека погоднија светска компанија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Коментаришући могућност да власт замени “Рио Тинто” неком компанијом са бољим “досијеом”, извори Демостата напомињу да такав исход не би задовољио јавност, која тражи тоталну забрану ископавања литијума.

Као друга опција помиње се могућност да државни врх одустане од експлотације литијума на одређено време, што би значило стављање неке врсте мораторијума.

На крају, као трећи сценарио помиње се да власт не попусти пред захтевима народа и еколошких активиста, што би несумњиво значило даљу конфронтацију и довело до јачања протеста, блокада и незадовољства.

Без обзира на начин на који ће бити расплетено ово крајње замршено клупко, саговорници Демостата тврде да ће власт бити на губитку и да нико не може да гарантује да би потенцијални мораторијум важио и после априлских избора.

Прочитајте још:  Народ гладан, без струје, сиромаштво све веће а министар Мали каже: ПОСТАЈЕМО СНАЖНА ЕКОНОМИЈА

Све је питање калкулације, Вучић не жели да изгуби ниједан једини глас у трци за нови председнички мандат на теми Рио Тинто, иако је свестан да је то практично немогуће, објашњавају извори Демостата.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *