Све више адвоката Србије ступа у штрајк: И зајечарски правници обуставили рад

0

(фото:Васељенска ТВ)

Београдски адвокати који су обуставили рад 24. децембра и тиме довели до масовног одлагања суђења настављају са протестом незадовољни изменама Закона о парничном поступку, правног става ВКС у вези са трошковима обраде кредита банака и пореске обавезе адвоката. Адвокат Лука Јовановић каже за наш портал да су се јуче и зајечарски адвокати, инспирисани догађајима са краја године у Београду, донели одлуку о проглашењу обуставе рада.

Чланови Адвокатске коморе Београд (АКБ) ступили су у штрајк 24. децембра, након одлуке АКБ о обустави рада 21. децембра док се, како су тада рекли, из јавне расправе не повуче Нацрт измена и допуна Закона о парничном поступку, не отклони допуна става Врховног касационог суда у вези са банкарским споровима и измени порески третман адвоката.

Та одлука у пракси је значила да адвокати са територије Београда не поступају у судским поступцима на територији целе Србије и то се односи на све поступке укључујући и такозване притворске предмете, поступке према малолетницима и по привременим мерама.



Штрајк правника довео је до масовних одлагања суђења у свим београдским судовима и пред другим органима, али и у другим градовима у поступцима у којима су били ангажовани адвокати из Београда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, 31. децембра, Виши суд у Београду донео је привремену меру којом је суспендовао одлуку скупштине Адвокатске коморе Београд о обустави рада београдских адвоката. Практично, то је значило да београдски адвокати могу да раде и поступају у предметима.

Међутим, и поред тога, адвокати најављују наставак обуставе рада, до испуњења захтева.

Адвокат Лука Јовановић каже за наш портал да су јуче и зајечарски адвокати, инспирисани догађањима са краја године у Београду, донели одлуку о проглашењу обуставе рада. Додаје и да су адвокати незадовољни привременом мером Вишег суда у Београду од 31. децембра којој је до даљњег суспендована одлука Скупштине АКБ о обустави рада београдских адвоката.

Прочитајте још:  Уместо истине о украденој деци - паре за нови ауто

“Спорна је надлежност Вишег суда за доношење ове мере, јер се о одлуци Скупштине АКБ не може расправљати као да је реч о радном спору. Поред тога, данас је било неколико суђења у Београду, на којима су судови одлагали рочишта због обуставе рада. Наиме, у записницима тих рочишта стоји да судове Адвокатска комора Београда није обавестила о прекиду обуставе рада или о суспензији одлуке о обустави”, наводи Јовановић.

Каже и да је основна ствар у томе да се ради о једној појмовној грешци.

“Суд се у привременој мери од 31. децембра позвао на Закон о штрајку, и засновао је своју надлежност да су адвокати у штрајку. То је само по себи нелогично јер адвокати нису у радном односу, да би били у штрајку, већ је то самостална професија. Ако пристанемо на то да адвокати имају шефа, онда самостална адвокатура не постоји”, објашњава адвокат Јовановић.

Адвокатска комора Београда, каже, није се огласила од 31. децембра.

“Постојале су поједине изјаве председника АКБ Момчила Булатовића, које су његови лични ставови, али оне не могу представљати став Управног одбора Адвокатске коморе Београда као такве”, закључује Јовановић.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *