У Америци највећа стопа инфлације у последњих 40 година

0

Foto: Shutterstock

Веће цене обележиле су америчку економију током целе претходне године, а њихов раст највећи је још од 1982. године

Цене у Сједињеним Америчким Државама су у децембру 2021. повећане за 7 одсто у поређењу са годином раније – што представља највећа стопу инфлације у последњих 40 година, објавио је Секретаријат за финансије.

Веће цене обележиле су америчку економију током целе претходне године, а њихов раст највећи је још од 1982. године.

Економски стручниаци указују да се велика потражња такорећи сукобила са несташицама у снабдевању које су изазване коронавирусом. То је утицало на раст цена моторних возила и намештаја, али и свакодневних потрепштина, попут хране и горива.

Бела кућа и креатори економске политике у Федералним резервама (америчкој централној банци) усредређени су на растуће трошкове – мада указују да очекују да ће инфлација остати изражена током 2022. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је Федералну трговинску комисију да истражи, како се изразио, „све више доказа понашању нафтних и гасних компанија на штету потрошача”.

Федералне резерве настоје да обуздају инфлацију тако што ће прекинути директну финансијску подршку привреди у марту, раније него што је првобитно планирано, и повећа референтну каматну стопу која утиче на трошкове задуживања за предузећа и потрошаче.

Председавајући Федералним резервама Џером Пауел рекао је током претреса у конгресном одбору да је снижавање цена на, како је указо, стабилније нивое кључно за обезбеђивање трајног опоравка од пандемије.

„Ако инфлација постане превише упорна то ће допринети нашој строжијој монетарној политици – што би могло допринети рецесији и то би било лоше за раднике”, рекао је Пауел током претреса.

Прочитајте још:  ДЈБ поднео кривичну пријаву против Републичког тужиоца и председнице Уставног суда

У Сједињеним Америчким Државама је прошле године отворено 6,4 милиона радних места, стопа незапослености смањена је са 6,3 процената у јануару 2021. године на 3,9 одсто у децембру исте године. Плате радника по сату повећане су за 5,8 посто. Чекови државне помоћи послати су готово свима – осим најбогатијим домаћинствима.

Међутим, цене су значајно порасле.

Државна статистика показује да је гориво поскупело за 58 одсто, док су цене половних аутомобила и камиона повечане за 31 процената, а нових возила за 11 посто.

Цене меса, живине и рибе порасле су за 13%, намештаја и постељине за скоро 12%. Брза храна и ресторани подигли су цене за скоро 8 процената.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *