Ко је одговоран за колапс у електроенергетском систему?

0

BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE ZORAN PETROVIĆ/DS

Милорад Грчић је поднео оставку на место в. д директора, а стручњаци кажу да због колапса електроенергетског система у Србији треба испитати све и да морају да одговорају сви који су одговорни за све што се дешавало последњих месец дана, од нестанка струје и хаварије у ТЕНТ-у до пожара у Колубари пре неколико дана.

Бивши председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић каже за Данас да одговорност треба надлежни органи да испитају, али да 50 одсто одговорности припада Милораду Грчићу зато што је завео такву тортуру и страх у ЕПС-у да су “људи без поговора извршавали његове идеје и сагнуте главе викали: добро, шефе”.

“То нас је довело до овога. Насиље и примена силе и његови батинаши из унутрашње контроле, они су највише криви за све ово. А то што они причају о саботажи, ја то не могу да процењујем или кажем јесте или није. По мени, саботаже није било. Друге су ствари утицале, сигурно да је и до људског фактора, као и квалитета угља, али постоје надлежни да испитају све и ко је одговоран треба да одговара”, истиче Ђорђевић.

Председник Скупштине Удружења за гас Војислав Вулетић подсећа на једну нашу стару пословицу која каже да “риба смрди од главе, а чисти се од репа”.

“Ако нешто не ваља у енергетици највећи кривац је Министарство енергетике, то је и Грчић рекао. У Јапану када воз закасни пет минута министар саобраћаја даје отказ, а код нас се са електропривредом дешава катастрофа и ником ништа”, напомиње Вулетић.

Прочитајте још:  Партијски неспособни директори довели Србију до колапса: Изненађени снегом у сред децембра!

Професор ЕТФ-а у Београду Никола Рајаковић каже да није експерт за тражење таквих грешака, али да лично мисли да треба да се окренемо позитивном.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Треба формирати озбиљан тим који ће ову нашу електропривреду повући напред, то треба урадити. Наравно да су ово биле немерљиве брљотине, јер не би такав џин дошао у овакву ситуацију, али и о томе доста. Доста негативних прича, дајте позитивне приче, заслужују наша деца да чују нешто позитивно”, напомиње Рајаковић. Кривицу би, како каже, инспектор Поаро морао да истражи, а када се ради о техничкој страни Рајаковић напомиње да би озбиљни инжењери морали отићи и видети ко је крив за пожар.

Економиста Милан Ковачевић сматра да има врло много одговорних.

“Код нас постоји Минитарство енергетике и оно има неке функције. Директор ЕПС-а је очито био неквалификован за то, а у таквом односу на два нивоа можете знати и како се бирају и постављају други људи. Да би ЕПС функционисао како ваља било је потребно неговати професионалце, наћи доброг директора, а Министарство је морало да реагује давно јер као агент власника, што су грађани, требало је да води рачуна о плановима ремонта, резултатима”, наглашава Ковачевић.

Овде су се, напомиње, на читавом том вертикалном низу поређали људи који су очито лоше радили, почев од министарке и директора.

“Један број квалитетних људи је отишао, јер није могао тамо да ради и електропривреда је дуго у лошем стању, али се нико на то није освртао”, напомиње Ковачевић.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *