Антигенски тест у Србији пет пута скупљи него у Немачкој

0

У већини европских земаља, поред професионалних антигенских и ПЦР тестова, могу се купити и антигенски тестови за кућну употребу, с тим што њихова цена варира. Најјефтинији су у најбогатијој земљи ЕУ – око 1,75 евра колико коштају у Немачкој, док је најскупља Швајцарска где коштају чак 20 евра. Како се Србија котира на овој листи?

Брзи антигенски кућни тестови на корону могу се купити и у апотекама у Србији.

Цене ових тестова се крећу око 1.000 динара (око 9 евра), а неки се могу наћи и за око 700 динара (око 6 евра). То значи да Србија спада међу европске земље у којима се по вишој цени продају комплети за самотестирање против ковида-19, пише Нова.рс.

У Шпанији ограничена цена тестова

Влада Шпаније ограничила је цене антигенских тестова на 2,94 евра, потврдила је министарка здравља Каролина Даријас. Претходно, цена тестова биле су и до десет евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одлука о ограничавању цене тестова, према речима шпанског премијера Педра Санчеза, донета је након што су у децембру пријављене несташице у многим апотекама широм земље, преноси Ројтерс.

Раст цена током пораста броја случајева због Омикрон соја и недостатак тестова у апотекама изазвали су протесте опозиционих политичара и потрошачких група од којих су многи тражили да се тестови продају и у супермаркетима. То је посебно било изражено око новогодишњих празника.

“Наш циљ је био прво да стабилизујемо понуду након што је потражња порасла, а затим смо се фокусирали на регулисање цена”, рекла је министарка здравља новинарима.

Тестови се и даље могу купити само у апотекама.

Прочитајте још:  У седишту Десног сектора пронађен лаптоп са обавештајним подацима и ознакама НАТО-а

Португал међу најјефтинијим

У Португалу су цене антигенских тестова за личну употребу око 2,10 евра и могу се, осим у апотекама, купити и у супермакетима где су доступни од лета прошле године.

“Влада је одобрила декрет-закон који дозвољава продају сетова за самотестирање у супермаркетима у Португалу”, наведено је у саопштењу у којем, се између осталог наводи, да ће ова мера олакшати и убрзати идентификацију позитивних случајева коронавируса.

Грађани Португала имају право на четири бесплатна професионална теста месечно.

У Немачкој пет пута јефтинији тестови него у Србији

Цене тестова у Немачкој још нису уједначене на свим местима, али се антигенски тестови за личну употребу могу наћи по ценама од 1,75 евра у супермаркетима као што су Лилд и Алди. Такође, бесплатни професионали тестови су још увек доступни свима.

Француска одобила продају и у супермаркетима

Брзи антигенски тестови за личну употребу у Француској коштају око два евра, док су према писању појединих медија цене на неким местима и око шест евра. Такође, људи који су вакцинисани имају право на бесплатно тестирање.

Француски супермаркети су добили право да продају комплете за самотестирање против короне до 31. јануара како би се помогло грађанима да брже дођу до тестова. Ова одлука је ипак била изненађујућа, с обзиром да су у овој земљи на снази строга правила која не дозвољавају да било који други објекти осим апотека продају медицинске производе.

Ово правило је уведено још пре дочека Нове године, па су власти позвали грађане да се тестирају пре него што присуствују новогодишњим прославама. Влада је нагласила да комплети за самотестирање, који се продају у супермаркетима, треба да се користе за асимптоматске случлајеве и само за личну употребу.

Прочитајте још:  Захарова:Никакве „Анџелине Жоли“ не лете у Београд и не држе за руку децу која се рађају болесна

Италија, Белгија, Ирска – од 5 до 10 евра

У Италији, Белгији и Ирској цене антигенских тестове за личну употребу крећу се у распону од 5 до 10 евра.

У Ирској цене антигенских тестова обично износе око осам евра, али то махом важи за апотеке, док се по јефтинијој цени могу наћи у супермаркетима.

У Великој Британији комплети са самотестирање остају бесплатни, бар за сада. Могу да се узму у апотекама или у домовима здравља или могу бити достављени на кућну адресу.

Најскупља Швајцарска

Швајцарска има најскупље цене антигенских тестова за личну употребу и оне се крећу око 20 евра.

Холандија има упола мање цене и оне износе око 10 евра.

Цена антигенских тестова за личну употребу у Грчкој износи око 2,70 евра, па ова земља спада у оне државе које имају ниже цене комплета за самотестирање против короне.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *